Gevolgen van een verslaving

De gevolgen van een verslaging zijn groot. Een verslaafde zal de verslaving steeds voorop stellen, met het gevolg dat een gezinsleven stukloopt of dat er op professioneel gebied grove fouten worden gemaakt. Dikwijls heeft de omgeving niet eens door dat iemand verslaafd is. Dat zie je vaak bij verslaafden die slimme strategieën hebben ontwikkeld om hun verslavingsprobleem te verhullen.

Het duurt op die manier heel lang voordat zij eindelijk hulp krijgen. Soms bouwt zo’n verslaving zich in 10 à 15 jaar op, voordat de eindfase in zicht is. Pas dan zijn het de familieleden die aan de bel trekken. En dat is eigenlijk te laat. Kunnen we iemand eerder helpen, dan is het gemakkelijker om het probleem aan te pakken.

Een behandeling bestaat uit geneesmiddelen, die de nood om te drinken of sigaretten te roken verminderen, en intensieve psychotherapeutische ondersteuning. Want het probleem moet breed worden aangepakt. Stoppen met de verslavende middelen is één. Er van afblijven en de gehele levensstijl veranderen is een veel ingewikkelder verhaal.

Verslavingsgedrag is erfelijk

Eerder kwamen we al te weten dat verslavingsgedrag voor een aanzienlijk deel overerfbaar is. Uit zeer recent onderzoek is nu ook gebleken dat verslavende middelen de genetische processen op diepgaande en structurele wijze wijzigen, met belangrijke gedragswijzigingen als gevolg.

Deze veranderingen zouden zelfs bij de conceptie van het kind in de moeder kunnen overgedragen worden aan dat kind. De verslaving wordt met andere woorden doorgegeven aan het kind. Deze epigenetische processen verklaren waarom verslavingsproblemen zo hardnekkig zijn en verstrekkende gevolgen hebben op een mensenleven.”