Hans van Snellenberg

Directeur en medeoprichter van Hartwig Foundation

Hoe bent u bij Hartwig Medical Foundation betrokken?

“Mijn vader had uitgezaaide kanker en in onze zoektocht in 2006 naar de juiste behandeling kwamen we erachter dat veel therapieën een beperkte kans op succes hadden, en gebaseerd waren op de tumorlocatie en niet op de oorzaak (de DNA-mutatie). In 2015 was het door een grote gift mogelijk om Hartwig Medical Foundation op te richten en een bijdrage te leveren aan een fundamentele verbetering van de behandeling van patiënten.”

Hoe ziet de kerntaak van Hartwig Medical Foundation eruit?

“De stichting maakt een patiëntrapport op basis van een zeer uitgebreide DNA-analyse van de tumor en bouwt een database voor kankeronderzoek. De analyse kan mutaties in de tumor naar voren brengen waardoor de arts een meer gerichte therapie kan kiezen. Voor de database verzamelen we de klinische data van patiënten van wie we de genetische data hebben gegenereerd. Inmiddels beschikken we over een database met meer dan vijfduizend patiënten waaruit al door bijna zestig onderzoeken wereldwijd geput wordt voor verder onderzoek.”

Wat biedt deze uitgebreide DNA-analyse voor kansen voor de toekomst?

“Met uitgebreide DNA-analyses verruimen we de mogelijkheden van ‘personalised medicine’, waarmee overbehandeling wordt teruggedrongen en een patiënt dé behandeling krijgt die het best bij hem of haar past. De combinatie van betere diagnostiek en het op de markt komen van meer gerichte medicijnen zal het mogelijk maken om op te schuiven van standaardprotocollen naar individueel maatwerk.”