Uitgezaaid melanoom stadium IV

Dennis: “Begin 2016 zat ik niet lekker in m’n vel. Mijn jongste dochter was net geboren en ik dacht dat de extreme vermoeidheid die ik voelde daarmee te maken had. Ook had ik totaal geen eetlust. Zelfs niet als ik na een dag werken thuiskwam.” De klachten bleven aanhouden en Dennis ging meerdere malen langs de huisarts. Die dacht eerst aan een burn-out en later aan een darmprobleem.

Dennis deed het wat rustiger aan maar zijn klachten verergerde. Toen hij vervolgens een aanval van hevige steken in zijn buik kreeg, belde zijn vrouw de spoedeisende hulp. Dennis: “Ik vroeg me hardop af of er een verband was met het melanoom waaraan ik vijf jaar eerder was geopereerd. Daarvoor was het te lang geleden, dachten ze. Mijn vrouw stond erop dat ik een scan zou krijgen. Dat kon de volgende dag. Toen ik voor de uitslag drie artsen tegenover me had, voelde ik de bui al hangen: het was uitgezaaid melanoom stadium IV. Er waren kankercellen gevonden in mijn darmen, bijnieren en in één long. Later bleek het ook in mijn hersenen en in mijn botten te zitten.” Dennis had één optie en dat was immuuntherapie. Daarmee zou hij tijdelijk - hooguit een aantal jaar - behandeld kunnen worden, genezing was heel ver weg.

Immuuntherapie

Hij werd overgeplaatst naar het LUMC. Aangezien de immuuntherapie een aanlooptijd nodig had, die er niet was omdat Dennis al zo ziek was, werd er besloten om eerst met BRAF*-remmers te starten. Deze BRAF-MEK-therapie duurde lang genoeg zodat Dennis vanaf 1 juli 2016 kon overstappen op de immuuntherapie combinatie Ipilimumab en Nivolumab.

In totaal heeft Dennis drie succesvolle behandelingen met deze vorm van immuuntherapie gekregen. Dennis: “Ik reageerde er goed op, maar de bijwerkingen waren heftig. Uiteindelijk heb ik er diabetes aan overgehouden, dat neem ik maar op de koop toe. Ik dacht eerst dat ik de kerst niet zou halen. Inmiddels zijn we getrouwd, met onze kinderen op huwelijksreis naar Efteling Bosrijk geweest, ben ik zelfs weer gedeeltelijk aan het werk en zijn we al een aantal kersten verder.”

*De helft van de patiënten met melanoom heeft een BRAF-genmutatie. Deze mutatie werkt in melanoomcellen als een soort gaspedaal en zet ze aan tot vermenigvuldiging.’ (bron: KWF)