Innovatie

Klinisch wetenschappelijk onderzoek zorgt voor innovatie in de behandeling van kanker en vergroot de overlevingskans van patiënten. “Voor patiënten met borstkanker is de tienjaarsoverleving verdubbeld van 40 naar 79 procent”, legt Wendy Onstenk uit. Onstenk is Medical Relations Manager bij SMS-oncology, een contract research organisatie gespecialiseerd in de uitvoer van klinisch onderzoek bij kanker.

Patiënten niet op de hoogte

SMS-oncology heeft onlangs een speciale afdeling geopend om de deelname van patiënten aan klinisch onderzoek te vergroten. Dat is hard nodig, want wereldwijd loopt zo’n tachtig procent van het kankeronderzoek vertraging op door een tekort aan deelnemers. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat patiënten niet op de hoogte zijn dat ze kunnen meedoen.

"Wereldwijd loopt zo’n tachtig procent van het kankeronderzoek vertraging op door een tekort aan deelnemers."

“Deelname gaat via de behandelend arts; die zou in principe altijd de vraag moeten stellen of een patiënt openstaat voor onderzoek. Helaas gebeurt dit niet altijd, omdat de arts bijvoorbeeld onder hoge werkdruk staat, niet voldoende op de hoogte is van bepaald onderzoek of omdat hij of zij de patiënt niet wil belasten.” Daarom ondersteunt SMS-oncology oncologen door concreet te maken wat zij nodig hebben om hun patiënten over mogelijke deelname te informeren.

Awareness vergroten

Volgens Onstenk zal het tekort aan patiënten voor klinisch onderzoek alleen maar groter worden. “Dit probleem gaat zich niet vanzelf oplossen. Daarom zijn wij hard bezig awareness hierover te vergroten. Ook onder patiënten. Zij kunnen zélf het voortouw nemen. Er is veel informatie over onderzoek te vinden op betrouwbare sites als kanker.nl of kwf.nl.

Men kan altijd naar de behandelend oncoloog gaan en vragen wat de mogelijkheden zijn. Het is ontzettend belangrijk dat meer patiënten zich bewust zijn dat ze deze vraag mogen stellen. Uiteindelijk worden nieuwe en betere middelen hierdoor sneller beschikbaar voor andere patiënten.”

Er is veel informatie over onderzoek te vinden op betrouwbare sites als kanker.nl of kwf.nl.

Over SMS-oncology

SMS-oncology is een onderzoeksbureau (ook wel Contract Research Organization of CRO genoemd), gespecialiseerd in de uitvoer van klinische studies binnen de oncologie. De expertise van SMS-oncology ligt bij het vroege fase onderzoek, dat wil zeggen onderzoek naar nieuwe anti-kanker middelen die voor het eerst bij patiënten met kanker onderzocht worden. Maar de services van SMS-oncology omvatten het volledige spectrum benodigd voor de uitvoer van fase I tot fase IV onderzoek. Deelname aan klinisch onderzoek gaat altijd via een oncoloog in een ziekenhuis dat is aangesloten voor deelname aan een bepaald onderzoek. SMS-oncology werkt nauw samen met vele oncologen in ziekenhuizen door heel Europa. De hoofdlocatie van SMS-oncology te Schiphol maakt ons een centrale speler binnen het Europese oncologieveld.