Wie herkent het niet, dat mensen wel eens terugdeinzen als een gesprekspartner uit zijn mond ruikt. Vaak vinden mensen het lastig of durven ze dit niet aan de betreffende persoon te melden. Als de vraag of je er iets over zou zeggen rechtstreeks aan iemand wordt gesteld, dan is het antwoord over het algemeen: ‘Nee hoor, ik zou niet durven’. Er rust kennelijk een taboe op slechte adem, en niet zo’n klein beetje. Dat is jammer, want veelal valt er wat aan te doen. Hoog tijd dus om dit taboe te doorbreken.

In 90% van de gevallen ligt de oorzaak van slechte adem in de mond.

‘slechte adem’… Hoe kom je er aan?

Slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen (90%) komt slechte adem uit de mond. Door bijvoorbeeld een ontsteking van het tandvlees, te herkennen aan bloedingen bij het poetsen en/of reinigen tussen de tanden. Of door bacteriën achter op de tong die stinkende zwavelgassen veroorzaken. De tong heeft dan een zgn. tongcoating (wittige aanslag). Allemaal zaken die met een behandeling doorgaans goed te verhelpen zijn. In de overige gevallen (10%) heeft slechte adem een oorzaak buiten de mond en komt bijvoorbeeld uit de keel, neus, of longen. In dit laatste geval is het van belang om een medisch specialist te raadplegen.
Omdat de oorzaak voor het grootste gedeelte uit de mond komt, kun je met dit probleem het beste eerst terecht bij mondhygiënist of tandarts.

‘slechte adem’… Wat doet dat met je?

De meeste mensen, veelal vrouwen, willen het liefst een stralende lach, witte tanden en een frisse adem. Hoewel mannen en vrouwen bijna even vaak een mondzorgpraktijk bezoeken, lijken vrouwen zich meer bewust van het belang van goed poetsen en het schoonmaken tussen de tanden en kiezen.  Vrouwen verzorgen hun mond veel beter en – belangrijker nog – zij beoordelen mannen hierop! Uit onderzoek van Buunk-Werkhoven & Buunk (2015) onder 1677 personen van 18 jaar en ouder (1) blijkt dat vrouwen een potentiële partner sneller zullen afwijzen, wanneer deze een slechte adem heeft.

Op slechte adem rust een taboe dat doorbroken moet worden.

‘slechte adem’… en negatieve gevolgen voor je sociale leven!

Mensen worden onzeker of kunnen door het probleem van een slechte adem in een sociaal isolement raken. Schaamte als gevolg van het hebben van een slechte adem kan mensen belemmeren vervolgstappen te maken in hun carrière. Zelfs afwijzing in een sollicitatieprocedure kan het gevolg zijn van het hebben van een slechte adem, waarmee dit dus ook economische gevolgen kan hebben.

‘slechte adem’… Voldoende redenen om de mond optimaal te verzorgen.

De mondhygiënist is de coach die helpt de weg naar een gezonde mond te vinden, voor iedereen van 0 t/m 100 jaar. Dit geldt in situaties waarin je last hebt van een slechte adem, maar ook als het gaat om het voorkomen en behandelen van tandvleesproblemen en gaatjes. De mondhygiënist staat graag voor je klaar!

Meer informatie? Zie www.mondhygiënisten.nl
 

Buunk-Werkhoven, Y.A.B. & Buunk, A.P. Fear of social rejection and oral self-care in men versus women. International Dental Journal. Special Issue: Abstracts of the 102nd FDI Annual World Dental Congress – September 2014. February 2015, Volume 65, Issue Supplement S1 Pages 1–232. [FC45, p13].
Buunk-Werkhoven, Y.A.B., Buls, J.G., Osinga, E. & Bruers, J.J.M. (2015). Diagnosis and treatment of halitosis by dental hygienists and dentists in the Netherland. International Dental Journal, 65: 65-70. DOI 10.1111/idj.12145