Edwin Winkel
Prof. Dr. Edwin Winkel

Diagnose stellen

“Halitose kan een aantal oorzaken hebben”, vertelt Prof. Dr. Edwin Winkel, bijzonder hoogleraar in de speciële parodontologie en gespecialiseerd in halitose. Alleen als je de juiste oorzaak achterhaalt, kun je de juiste behandeling bieden.”

De oorzaak van een slechte adem is bijna altijd letterlijk in de mondholte te vinden. Een slechte mondhygiëne en tandvleesontstekingen kunnen een slechte adem veroorzaken maar nog vaker is de ophoping van bacteriën op de tong de grootste veroorzaker van een chronische onfrisse adem.

Het goede nieuws is dat in deze gevallen het probleem, vrij eenvoudig is op te lossen door het dagelijks gebruik van een tongreiniger in combinatie aanvullende antibacteriële producten die speciaal voor dit probleem beschikbaar zijn.

Andere minder vaak voorkomende oorzaken van slechte-adem klachten komt Prof. Dr. Edwin Winkel ook tegen op zijn spreekuur. “Soms gaat het om een longprobleem. Er kan dan sprake zijn van ‘blood-born’ halitose, een vorm waarbij gassen in het bloed via de longen in de adem terechtkomen.

Incidenteel is het een KNO probleem waarbij er bijvoorbeeld langdurig een vreemd voorwerp hoog in de neus aanwezig is.

“Soms gebruiken mensen al jaren onnodige zware medicatie, of hebben ze zelfs onnodig een operatie ondergaan.”

Gouden tip

Het achterhalen van de oorzaak is eenvoudig. “Je ruikt aan de uitgeademde “neuslucht” en daarna aan de lucht uit de mond. Is alleen de geur uit de neus penetrant, dan gaat het doorgaans om een KNO-probleem.

Ruik je een sterke mondgeur, dan kan een tandarts of mondhygiënist uitkomst bieden. En geven zowel de mond als de neus een sterke geur af, dan is het waarschijnlijk een probleem met de longen of gaat het om ‘blood-born’ halitose.”

Onnodige behandelingen

Het stellen van de juiste diagnose kan veel leed voorkomen. “Weten dat je een slechte adem hebt, veroorzaakt een enorm isolement. Mensen voelen zich onzeker, durven geen relaties aan te gaan en mijden plekken waar ze dicht bij iemand anders zijn.

En dan zijn er de onnodige behandelingen. Een endoscopisch onderzoek is bepaald niet prettig. Ook krijgen mensen soms langdurig zware medicatie of antibioticakuren. Het komt zelfs voor dat ze worden geopereerd aan hun neusamandelen of hun maagklep terwijl dat helemaal niet het probleem veroorzaakt.”

Scholing en bijscholing

Winkel vertelt zijn studenten maar ook tandartsen en mondhygiënisten die zijn nascholing volgen hoe belangrijk het is om die hele simpele onderzoekstechniek toe te passen. “Maar dat is niet voldoende.

Mensen met halitose komen immers doorgaans eerst bij de huisarts. Het is dus aan de huisarts om de juiste diagnose te stellen. Gewoon door te ruiken aan de adem uit de neus en daarna aan de adem uit de mond.”