Voorlezen; kan dat al met baby’s? Jazeker! Sterker nog, hoe eerder, hoe beter. Vanaf twee maanden kun je je baby al kennis laten maken met knisper- en badboekjes. Wiegeliedjes en bakerrijmpjes zijn ook makkelijk om mee te beginnen en stimuleren de taalontwikkeling.

Vanaf die leeftijd gebruiken baby’s al hun zintuigen, dus grote kans dat je baby het boekje in zijn mond doet. “Het is belangrijk om je te realiseren dat voorlezen met jonge kinderen vooral nog spel is. Horen, voelen en zien hoort daarbij,” vertelt Frances Sopacua.

“Samen bezig zijn, draagt bij aan de hechting met je kind. Het gaat erom dat er een ritueel ontstaat dat steeds terugkomt en steeds verder uitgebouwd kan worden. Als kinderen goede ervaringen opdoen met voorlezen, hebben ze later ook meer plezier in het zelf leren lezen.”

Waardevolle momenten

Frances en haar collega, Jos Boon, zijn Boekstartcoaches. Zij geven advies en ondersteuning aan ouders op het consultatiebureau en laten hen kennis maken met de mogelijkheden van de bibliotheek.

Voorlezen met jonge kinderen gaat om hele korte, maar waardevolle momenten.

Op het consultatiebureau zijn er ongeveer twaalf contactmomenten in de eerste levensjaren van je kind, waardoor het ook een ideale en vooral laagdrempelige plek is om voorlezen onder de aandacht te brengen.

In de praktijk merken zij dat voor veel kersverse ouders het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om van jongs af aan voor te lezen. Jos: “Voorlezen met jonge kinderen gaat om hele korte, maar waardevolle momenten.

Kinderen kijken in feite alles af van volwassenen. Dat geldt ook voor lezen. Door van jongs af aan samen te lezen, ontdekt je kind wat boeken zijn en hoe je ermee omgaat. Dat zijn voorwaarden voor de literaire competenties, die op school verder worden ontwikkeld.”

Interactie

De coaches horen ook van ouders dat hun kind niet van lezen houdt of weinig geduld heeft, maar zij benadrukken dat het een misvatting is dat je heel lang moet voorlezen. Een paar minuten is al lang genoeg. Het gaat er uiteindelijk om dat het voorlezen een positieve ervaring is voor zowel jou als je kind.

Je kind is leidend in het voorleesspel. Als je merkt dat je kind afgeleid wordt en weg kijkt, is het tijd om te stoppen. Het voorlezen aan jonge kinderen is anders dan het voorlezen aan oudere kinderen juist door de korte momenten en het type voorleesboeken.

Foto van het koffertje BoekStart

De coaches merken op het consultatiebureau dat ouders graag geadviseerd willen worden welke boeken in welke leeftijdsfase geschikt zijn. Jos: “Laatst had ik een vader die vertelde dat zijn dochter van 18 maanden voorlezen niet leuk vond.

Hij las Jip en Janneke verhalen aan haar voor. Dat zijn natuurlijk leuke verhalen, maar voor jonge kinderen zitten er weinig interactiemogelijkheden in. Na de knisperboekjes, flapjes, voel- en geluidenboeken kun je bij dreumesen eenvoudige verhaaltjes voorlezen, die aansluiten bij hun belevingswereld.”

Niet ingewikkeld

Op het consultatiebureau blijkt dat ouders vaak niet weten hóe ze moeten voorlezen.  Volgens Jos en Frances is die zorg onnodig. Jos: “Voorlezen aan jonge kinderen is niet ingewikkeld. Bovendien bestaat slecht voorlezen niet.

Op het consultatiebureau blijkt dat ouders vaak niet weten hóe ze moeten voorlezen.

Iedereen doet het anders en dat is prima. Je kunt zelf vertellen over de plaatjes. Wij zien op het consultatiebureau ook veel anderstalige ouders. Zij geven vaak aan dat ze het lastig vinden om in het Nederlands voor te lezen.

Ook dat hoeft geen belemmering te zijn. Als je een andere moedertaal hebt, dan vertel je gewoon in je eigen taal wat je ziet op de bladzijde. De woordenschat in je eigen taal is vaak rijker en hiermee voorkom je dat je woorden gaat stampen of overhoren.

Je kunt de fantasie prikkelen door in te gaan op wat je ziet en het samenspel verder uitbreiden door er bewegingen bij te maken. Het belangrijkste zijn de interactie en het plezier.”

Boekentips:                                                                                                         

Kijken, voelen en luisteren. Daar gaat het om bij het voorlezen aan de allerkleinsten. Frances en Jos zetten hun favoriete boeken op een rij:

  • Hallo baby! Lekker spelen, Roger Priddy
  • Ik voel, ik voel…een beer, Xavier Deneux
  • Kiekeboe! Giuliano Ferri
  • Poesje Mauw, Mies van Hout
  • Fiep in 1000 woorden, Fiep Westendorp
  • Nog even achter mijn oortjes kriebelen, Jörg Mühle

Wat kan BoekStart voor jou als kersverse ouder betekenen?

Boekstart is een initiatief van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek om baby’s kennis te laten maken met boeken. Ieder kind kan gratis lid worden van de bibliotheek. Als je baby drie maanden is, krijg je per post of op het consultatiebureau een folder waarmee je bij de bibliotheek een gratis koffer kunt ophalen met twee boeken erin. De bibliotheek organiseert regelmatig activiteiten voor baby’s en ouders.