Stevige start

In Rotterdam komen elk jaar zo’n achtduizend baby’s ter wereld. De meesten maken een goede start, maar dat geldt niet voor alle baby’s. Nog te veel baby’s worden te vroeg geboren of hebben een te laag geboortegewicht.

Bij een goede start spelen beide ouders een grote rol. Vaders zijn daarbij net zo belangrijk als moeders.

Deze kinderen krijgen vaker te maken met ontwikkelingsachterstanden of gedragsproblemen. Alle reden voor de gemeente Rotterdam en de jeugd- en gezinszorgverleners om de handen ineen te slaan. Hun doel: nóg meer Rotterdamse kinderen die gezond ter wereld komen en zich goed ontwikkelen. Ieder kind verdient immers een stevige start!

Bij een goede start spelen beide ouders een grote rol. Vaders zijn daarbij net zo belangrijk als moeders. Kinderen doen het beter als ze een vader hebben die met ze speelt, stoeit en voorleest, met andere woorden die regelmatig met de kinderen bezig is.

Daarom wil wethouder Hugo de Jonge van de gemeente Rotterdam alle vaders aansporen om hun rol te pakken in de opvoeding. Zij zijn ontzettend belangrijk voor kinderen en hun ontwikkeling.

Positieve invloed

De betrokkenheid van vaders is al tijdens de zwangerschap van belang. Vaders hebben een positieve invloed op het verloop van de zwangerschap en daarmee op een gezonde ontwikkeling van hun kind.

Rotterdam brengt deze kennis nu actief onder de aandacht van alle zorgprofessionals in de stad. Vaders die bij de zwangerschap al betrokken waren, zijn bovendien na de geboorte vaker actief. We weten dat de betrokkenheid van een tweede opvoeder heel belangrijk is voor een kind. Het is daarom belangrijk dat vaders die ruimte ook krijgen.

In gesprek met vaders

Zowel vaders als moeders vragen zich bij de opvoeding wel eens af of ze het goed doen. Rotterdam doet onderzoek naar wat vaders belangrijk vinden in het ouderschap. Hieruit komt bijvoorbeeld naar voren dat vaders een rolmodel willen zijn voor hun kind en dat ze samen met hun kind de wereld willen ontdekken.

Met de uitkomsten van dit onderzoek in de hand gaan de gemeente en de professionals, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kijken hoe zij vaders beter kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap en bij de opvoeding van hun kind. Zo wil de gemeente er voor zorgen dat iedereen weet dat vaders belangrijk zijn.

Ervaring

Arnold Wardenaar

Arnold Wardenaar (32) Vrachtwagenchauffeur
Zoon Coos (14 weken)

"De reden dat ik langer verlof wilde hebben is dat mijn zoon vlak na de bevalling longontsteking heeft opgelopen. Ik heb de eerste week in het ziekenhuis doorgebracht en dat was een behoorlijk zware tijd.

Gelukkig had ik een week vrij en heb ik dat op kunnen vangen, maar ik heb er niet echt van kunnen genieten. Daarbij moet je als vader allerlei dingen leren zoals het kind in bad doen, de luier verschonen, rompertjes aandoen en noem alles maar op.

Het is ook heel fijn dat je als vader al een band kan opbouwen met je kleine. Ik heb dus wel quality time gehad, maar voor mij had het zeker langer mogen duren. Vooral ook daarna hadden we veel gebroken nachten en dat is behoorlijk zwaar.

Ik zou daarom iedereen aanraden meer verlof te nemen. Ideaal zou zijn twee of drie maanden, want dan begint hij normaal door te slapen en kan je weer je normale ritme oppakken. Dan ben je overdag veel fitter, omdat je die gebroken nachten niet meer hebt.

Maar ja, dat zit er in Nederland nu niet in. Vaderschapsverlof is twee dagen en je kunt er nog drie verlofdagen bijnemen. Wat dat betreft lopen we hier achter. In België en Duitsland is het al tien dagen en dan komen wij aan met twee dagen! Maar goed, ik geniet er niet minder om, want het mooiste is toch die kleine in je handen houden en dat hij naar je lacht."


Donatello Piras

Donatello Piras (40) Presentator, dagvoorzitter en trainer
Dochter Isabella (9 maanden)

Het vaderschap is een groot geschenk. Mijn vriendin en ik proberen de zorgtaken fifty/fifty te verdelen. Isabella gaat 3 dagen naar de crèche en wij hebben allebei een dag dat we voor haar zorgen. Dat lukt allemaal wel, maar als je 1 steekje laat vallen heb je een probleem.

Waar ik vroeger alles strak 'op zijn Duits' inplande hou ik nu toch wel rekening met het onverwachte. En geloof me: er gebeurt veel onverwachts met een kind.

We kijken heel blij en gelukkig terug op de zomer die we met zijn drieën hebben gehad. Vanwege het korte vaderverlof sta je er als vrouw behoorlijk alleen voor en je kunt echt nog niet zo veel, dus ik was blij dat ik er bij was. Afgezien dat ik het heel fijn vond was het ook echt wel nodig.

Ik denk over het vaderschap nu toch wel anders dan voor Isabella's geboorte. Over vaderschapsverlof dacht ik bijvoorbeeld niet na. Nu ik het eenmaal heb meegemaakt durf ik wel radicaal te zeggen dat 2 dagen verlof eigenlijk een farce is en 5 dagen is eigenlijk ook te kort.

Ook voor de positie van vrouwen in het arbeidsproces lijkt het mij nuttiger om mannen meer verlof te geven. Biologisch gezien geeft de vrouw het kind het leven. Ja, dat is gewoon zo. Het is eigenlijk gek dat de man dan de eerste dagen wat hand- en spandiensten verleent en vervolgens zegt: 'Houdoe, Ik zit van 9 tot 5 op het werk!'


Tom Decates

Tom Decates (36) Cosmetisch arts
2 zoons (3 en 4 jaar)

Mijn vader is ook dokter en hij plande zijn dag zo dat hij er voor ons was. Ik herinner mij goed dat altijd als ik thuis was gekomen van school hij iets later met de fiets door de poort van onze achtertuin kwam. Dan ging hij met mij puzzels maken of helpen met mijn huiswerk.

Die zorg voor het gezin heb ik van huis uit mee gekregen. Bij elke stap die ik nu zet en elke beslissing die ik neem heb ik mijn vrouw en mijn twee kinderen in het achterhoofd. Als ik om mij heen kijk merk ik dat al mijn vrienden hun best doen om de zorg voor de kinderen eerlijk te verdelen.

Desondanks zie ik bij al deze mensen waarbij de man en de vrouw hoogopgeleid zijn dat de moeders eerder de keuze maken om minder voor hun carrière te gaan en voor de kinderen te zorgen.

Je merkt dat de vrouw daarin, al dan niet zelf gekozen, het onderspit delft. Toen ik mijn kinderen kreeg werkte ik nog gedeeltelijk in het ziekenhuis en daar heb je te maken met diensten en met roosters.

Dan kreeg je misschien drie dagen vaderschapsverlof en kon je er een weekend aan vast plakken, maar dat was het dan wel. Ik ben er dan ook een groot voorstander van dat het vaderschapsverlof wettelijk verankerd uitgebreid wordt.

Het mooiste van het vaderschap is de onvoorwaardelijke liefde die je krijgt en het lastigste blijft natuurlijk dat je je elke dag afvraagt: doe ik het wel goed?