“Het is een lastige vraag omdat ik zelf geen ouder ben, maar je kunt je kind het goede voorbeeld geven en er zelf een healthy lifestyle op nahouden. Het heeft minder zin om erg de focus te leggen op wat precies gezonde voeding is. Zeker als kinderen nog klein zijn, zegt dat hen helemaal niks”, zegt Rens Kroes.

Ze staat bekend als dé powerfoodie, deelt gezonde recepten op haar website, is columniste en schreef inmiddels vier boeken over gezond eten. Dat laatste is de basis die je kinderen meegeeft, vindt ze, al voegt ze er meteen aan toe dat goede voeding –Kroes spreekt vaak van powerfood- slechts een onderdeel is van een gezonde levensstijl.

Betrek kinderen bij voeding

Wie kinderen op een leuke manier gezond wil laten eten kan dat volgens Kroes doen door hen meer te betrekken bij wat er op tafel verschijnt. Samen boodschappen doen dus, en zoon of dochter keuzes laten maken.

“Laat kinderen bijvoorbeeld kiezen of het broccoli of courgette wordt. Of maak zelfs een kwartet met verschillende gezonde producten op kaartjes dat bepaalt waarmee wordt gekookt. Zo krijgen ze feeling met voeding.”

Kinderen hebben fases waarin ze sommige dingen minder lekker vinden.

Hetzelfde gebeurt als je kinderen met aandacht laat proeven. Vraag ze dus welke smaken ze kunnen achterhalen, en laat ze bijvoorbeeld ontdekken dat het zure in een smoothie van een citroen komt, zegt Kroes. “Zo gaan ze bewuster hun eigen smaak ontwikkelen.

Kinderen hebben fases waarin ze sommige dingen minder lekker vinden. Niet iets om over te stressen, vind ik. Soms kunnen ze het na een tijdje gewoon weer eens proberen. En ook een tip: denk als je gaat koken niet ‘Dit gaan ze toch niet lusten’. Ik geloof dat kinderen dat aanvoelen.”

Kidsproof eten

Als ouder moet je er volgens de foodblogger wat van maken; zorg dus dat eten kidsproof wordt en dat het er leuk en mooi uitziet, vergezeld van een verhaal. Uitgeholde halve courgettes met een gezonde vulling zijn net bootjes, tipt Kroes.

Een gezond alternatief voor ijs maak je relatief makkelijk door bevroren stukjes banaan, dadel, havermelk en eventueel wat aardbeitjes te malen in de blender. “Veel kinderen vinden het leuk om te helpen in de keuken. Of ze nu iets moeten zoeken in de koelkast, spullen aangeven, fruit in de blender gooien, wat schillen of iets snijden. Ook dat betrekt ze op een leuke manier bij gezond eten.”

Zak chips

Goed en puur eten is in de familie Kroes al jaren doodgewoon. Opa is in zijn tijd als biologische boer al erg bewust in de omgang met dieren en planten. Moeder is voedingsdeskundige. “Zij kon vroeger al goed vertellen waaróm we broccoli aten en waar dat allemaal goed voor is, en maakte altijd bewuste keuzes. Niet dat daar vreselijk de nadruk op werd gelegd, hoor. We werden behoorlijk vrijgelaten.

Geweldig dat gezond eten mijn werk is, ik praat er ontzettend graag over en ontdek zelf trouwens nog steeds nieuwe dingen.

Als puber kocht ik heus wel eens een zak chips op vrijdagmiddag en daar genoot ik dan ook echt van. Maar ik ben me wel altijd blijven verdiepen in gezonde voeding. Ik vond het leuk om anderen te adviseren en ook het mentale aspect van eten sprak me aan tijdens mijn werk in een obesitaskliniek. Geweldig dat gezond eten mijn werk is, ik praat er ontzettend graag over en ontdek zelf trouwens nog steeds nieuwe dingen.”

Gezonde traktaties

Rens Kroes schotelt haar neefje en nichtje geregeld lekkere dingen voor. Met haar neefje dat laatst zeven werd maakte ze de ultimate chocolate cake uit haar laatste boek. “Natuurlijk verschillen de meningen over wat gezond eten precies is. Producten zoals bananen en dadels bevatten wel degelijk suiker, maar hebben tenminste nog voedingswaarde.

Ik heb gezonde recepten bedacht voor feestelijke momenten die meer voor je doen dan de gemiddelde slagroomtaart. Toch is dat, nogmaals, niet waar het bij kinderen om draait en moet je niet té moeilijk doen. Het gaat om de beleving. Mijn neefje vond het vooral geweldig dat hij zelf zijn verjaardagstaart had gemaakt.

Gezonde traktaties kun je prima samen met je kind maken, zoals de chocoballs die je op mijn website vindt of muffins met verschillende soorten fruit erin verwerkt. Wat je zelf en samen maakt is vaak toch leuker en lekkerder."