Stelling 1: Je moet apart koken voor je kind

“Dat moet iedereen natuurlijk zelf bepalen. Ik kook meestal hetzelfde voor ons allemaal en dat werkt voor ons. De meeste maaltijden eten mijn kinderen gewoon met ons mee, maar een currypasta kan mijn zoon van acht echt nog niet aan. Voor hem hou ik dan de rijst, broccoli en kip apart voordat ik de curry toevoeg. Gister heb ik witloftaart gemaakt en toen heb ik wel voor de kinderen iets aparts gemaakt omdat ze witlof echt niet lekker vinden. Ik wil namelijk ook niet dat ze met hele lange tanden aan tafel zitten.”

Stelling 2: Vaste gerechtsdag per week zorgt voor rust en regelmaat

“Ik werk met een weekmenu, dus het helpt mij wel. Op maandag beginnen we vaak met aardappels en groente en ergens in de week pasta, en dat werkt voor ons. We hebben het al druk genoeg en om dan elke dag iets nieuws te bedenken is dan lastig. Een weekmenu creëert rust in mijn hoofd en zorgt ervoor dat ik aan het eind van de dag niet nog krampachtig hoef te bedenken wat we gaan eten. Verder hebben mijn kinderen geloof ik niet door of ze nou op woensdag of op donderdag pasta eten. Wees vooral niet te star in je eigen rust en regelmaat.”

Portret Elisabeth Teeling

Elisabeth Teeling

Mamablogger Club van Relaxte Moeders

Stelling 3: Je moet elke avond op een vast tijdstip eten

“Als je jezelf dát voorneemt maak je het jezelf echt heel moeilijk! Het leven is nou eenmaal niet te plannen. Voor mij zou het in ieder geval niet werken denk ik, van het idee alleen al word ik een beetje zenuwachtig. Soms eten we om 18.00 uur en een andere dag is het sportende kind pas om 19.00 uur thuis en eten we dan. Ik bekijk het liever per dag: hoe ziet de dag eruit en hoe pakken we dat aan. Bij mij past ietsje meer chaos. Maar nogmaals, dat is voor iedereen weer anders.”

Stelling 4: Kinderen mogen zelf opscheppen

“Heb ik eigenlijk nooit zo over nagedacht moet ik zeggen want ik maak eigenlijk de borden van tevoren klaar, maar waarom niet eigenlijk?! Hoe meer je kinderen betrekt in het eetmoment, hoe meer lol ze denk ik hebben. Ik vind het belangrijk dat ze lol hebben tijdens het eten en het als een leuk moment ervaren, en als dat opscheppen daarbij helpt dan is dat alleen maar goed. Mochten ze dan te veel of  te weinig opscheppen dan kun je het altijd een beetje bijsturen. Ik zal het eens proberen. Goed idee!”