Kind en Gezondheid is een thema dat mij enorm aanspreekt. Door mijn ervaring als topsporter heb ik veel inzichten gekregen in het belang van bewegen, gezond eten en voldoende rust nemen. Die 'lessons learned' deel ik graag.

Als hoofd van een gezin met vier jonge kinderen, in de leeftijd van 8 tot en met 13 jaar, heb ik op dit gebied ook een verantwoordelijkheid. Maar ik ben allergisch voor oud-kampioenen die met een belerend vingertje vertellen hoe het moet. Les één in ouderschap: reik dingen aan, leg het uit, en kijk wat je kind er mee doet.

Het gaat erom een goede balans te vinden. Dat geldt voor mijzelf tussen werk en privé, maar ook voor de opvoeding van mijn kinderen. Bij mijzelf lag de focus al op jonge leeftijd op slim trainen en goede voeding. De gedrevenheid die ik toen had zou ik graag aan de generatie van nu meegeven.

Bij mijzelf lag de focus al op jonge leeftijd op slim trainen en goede voeding.

Maar we leven in een andere tijd. Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds minder bewegen. Er is veel meer afleiding van computerspelletjes, waardoor kinderen minder buiten spelen en laat naar bed gaan. Slapen is echter erg belangrijk. Oud-wielrenner Joop Zoetemelk zei altijd: de Tour win je in bed.

Mogelijkheden aanreiken

Het is prima als je zoontje Fifa18 speelt op de iPad, maar zorg dat hij ook buiten een potje voetbalt. Bij ons thuis zitten twee kinderen op voetbal en spelen er twee hockey. De oudste zit in een sportklas waar hij met verschillende sporten in aanraking komt.

We zijn net terug van een wintersportvakantie, heerlijk in de buitenlucht. Sport moet niet een verplichting zijn, je moet de mogelijkheden aanreiken en de kans geven het uit te proberen. Het kind moet zelf kunnen kiezen wat het leuk vindt en wat het best bij hem of haar past.

De best practise die ik zelf als vader ervaar en toepas, helpt mij om mij samen met anderen in te zetten voor de gezondheid van kinderen. Ik zit in de Nationale Sportraad en met de Onderwijsraad maken we plannen om een nieuwe impuls te geven aan het bewegingsonderwijs in Nederland. Het spectrum is wat mij betreft heel breed: voldoende bewegen, gezonde voeding, maar ook herstel, slaap, lachen en plezier maken hoort allemaal bij vitaliteit.       

Loslaten hoort erbij

Te krampachtig op bewegen en gezond eten letten is ook niet goed, dat geeft stress. Je moet keus bieden, uitleggen waarom iets beter is, en niet krampachtig de minder gezonde dingen verbieden. Loslaten hoort er ook bij. Wij hebben thuis heus weleens een snackdag, met frietjes. Dat kan als je de rest van de week aandacht houdt voor gezonde voeding.

Te krampachtig op bewegen en gezond eten letten is ook niet goed, dat geeft stress.

Het is ook goed om bepaalde gezondheidsrisico's bespreekbaar te maken. Ik heb laatst mijn kinderen uitgelegd dat er bedrijven zijn die snel geld willen verdienen en daarom hun best doen om mensen te verleiden iets heel veel te doen. Die mensen raken daar dan aan verslaafd. Roken is een voorbeeld, of alcohol. Door dit met kinderen te delen, leren ze daarover na te denken en nemen ze dingen makkelijker over.

De dag afbouwen

Waar we thuis ook altijd op letten, is het afbouwen van de dag. Stoppen met gamen en de iPad, maar misschien wel nog even een bordspel doen samen. Of een boek lezen en tot rust komen. De slaapkamer goed op temperatuur en doorgelucht. Ook hier geldt dat de balans goed moet zijn. Onze kinderen mogen best een enkele keer opblijven bij de tv of naar een slaapfeest bij vriendjes, dat moet ook kunnen.

Toen ik zelf jong was, was de trend onder topsporters om zoveel mogelijk koolhydraten te stapelen. Je trainde zóveel dat je die calorieën altijd wel verbrandde. Je lette wel een beetje op wát je at. Niet elke dag patat, niet heel veel snoep. En als ik dan na een WK of Olympische Spelen een frikandel speciaal mocht eten van mezelf, smaakte die extra lekker. Ook dát vertel ik mijn kinderen. Het komt over en ze snappen het maar al te goed!"