“Er komt inderdaad heel wat kijken bij het runnen van een kinderdagverblijf”, vertelt Jennifer Meulemans, verantwoordelijke van het kinderdagverblijf Rire & Grandir in Tour & Taxis.

Waarom zou je iemand aanraden om voor een beroep als verzorgster in een kinderdagverblijf te kiezen?
“Je moet de passie bezitten om met kinderen te werken. Als de kinderen hier op de leeftijd van 3 maanden binnenkomen, kunnen ze nog niets. Als ze hier dan bijna 3 jaar later terug weggaan, kunnen ze  stappen, praten, kennen ze de kleuren en de dieren,… Dat geeft heel wat voldoening.”

Hoeveel kinderen vangen jullie op?
“Momenteel 25. We hebben de ze opgedeeld in 3 groepen: de groten, de kruipers en de baby’s. Er is 1 verzorgster per 5 kinderen. Alle verzorgsters praten in hun moedertaal tegen de kinderen. De ene verzorgster kan bijvoorbeeld in het Frans zingen en de andere kan een verhaaltje voorlezen in het Nederlands.”

De kinderen leren dus heel wat woordenschat bij?
“Ja, en daar zijn de ouders heel blij mee. Op die leeftijd nemen de kinderen nog alles op als een spons, dus dat gaat heel snel.”

Worden de kinderen vaak ziek?
“De eerste maanden wel, omdat ze nog immuniteit moeten opbouwen. Nadien gaat dat gelukkig beter. Hetzelfde geldt voor ons, de verzorgsters: als wij hier beginnen te werken, zijn we de eerste maanden veel ziek, maar daarna vermindert dat.”

Wat doen jullie als er een kindje ziek blijkt?
“Vanaf 38,5 graden koort geven we de kinderen een pijnstiller. Vanaf 39° moeten de ouders hun kind komen halen en dan gaan zij ermee naar de dokter. Als een kind bijvoorbeeld drie of vier keer diarree heeft op één dag, dan bel ik ook de ouders dat ze hun kind moeten komen halen. Je moet altijd proberen te vermijden dat een ziek kind andere kinderen besmet. Je merkt het: je moet voortdurend aandachtig zijn. Dat maakt dit een heel vermoeiende job. Wij zijn open van 7.30u tot 20u. En het is non-stop werken. Als je met kinderen werkt, kun je niet zeggen ‘ik ga een half uurtje zitten’. Zoals ik al eerder zei: je moet de passie bezitten om met kinderen te werken, dan is dit de mooiste job ter wereld.”

Kinderdagverblijf Rire & Grandir