Waar moet je op letten als je voedingsproducten koopt voor kinderen?

“Voornamelijk op het suikergehalte. In kinderproducten zit soms meer suiker dan in producten voor volwassenen! Dat is jammer, want kinderen zijn nog in de groei en suiker berooft ze van vitamines en mineralen. Probeer producten uit pakjes en zakjes te vermijden. Ontkom je niet aan voorverpakte middelen, laat je dan niet misleiden en let goed op wat er op de ingrediëntenlijst staat. Suiker kan ook anders heten; stroop of fructose bijvoorbeeld.”

Vivian Reijs

Vivian Reijs

Orthomoleculair voedingstherapeut

Wat kun je doen om kinderen meer groente te laten eten?

“Bij mijn kinderen verstop ik groente vaak door het te pureren. Zij vinden een pasta met rode saus bijvoorbeeld heerlijk. Daar stop ik dan zoveel mogelijk gepureerde tomaat, wortel, paprika, courgette en prei in. Voor wat oudere kinderen kun je, wanneer ze al trek hebben vóór het avondeten, een bakje rauwkost neerzetten. Wortels, komkommer, snoeptomaatjes; dat gaat er vaak zó in.”

Kinderen moeten ook genoeg drinken. Wat is de beste dorstlesser?

“Dat is toch echt water. Ik hoor vaak van ouders dat hun kind geen water lust. Dat komt doordat zij niet vanaf de geboorte al water hebben gegeven. Als je het op die manier aanpakt, is het onmogelijk dat iemand geen water lust. Mocht het daarvoor te laat zijn, dan is koude thee ook een goede optie. Zoethoutthee bijvoorbeeld is van zichzelf al zoet. Wat ik zeker niet aanraad zijn pakjes drinken; daar zit ontzettend veel suiker in.”

Nog zo’n uitdaging: tussendoortjes. Wat zijn gezonde opties?

“De meeste tussendoortjes die geschikt zijn voor volwassenen, zijn ook goed voor kinderen. Denk aan fruit, avocado, crackers, nootjes of een extra boterham. Ontbijtkoek of snackrepen beter niet; daar zit veel suiker in. Je kunt ook zelf popcorn maken of chips van zoete aardappel. Ik zeg in ieder geval altijd tegen ouders: maak van eten geen gevecht. Zoek naar de juiste balans tussen voornamelijk gezond en af en toe iets lekkers zoals een koekje.”