Kinderarts Edgar van Mil werkt in een speciaal zorgcentrum voor kinderen met overgewicht en obesitas. Tegelijk wil hij graag helpen voorkómen dat kinderen te zwaar worden. Het belangrijkste is volgens Van Mil dat ouders zich niet schuldig voelen.

“Je doet je best en toch is je kind te zwaar. Dat kan voelen alsof je faalt. Maar dat is niet terecht. Het is vaak een combinatie van aanleg, gedrag en omgeving. Ik probeer ouders inzicht te geven in hun situatie en hoe ze hun kind vanaf dag één een gezond leven kunnen geven.”

Voeding afgekneld

En dat begint al vóór de zwangerschap. “Het gewicht van de moeder heeft invloed op het gewicht van het kind, zelfs als het volwassen is. Dus wil je zwanger worden, dan is het goed om eerst zelf aan een gezonder gewicht te werken.

Een ander risico is roken tijdens de zwangerschap. Als je rookt, verkrampen je bloedvaten. Je knijpt dan eigenlijk de voeding voor je kindje af. Baby’s worden dan te licht geboren maar worden daarna juist snel te zwaar.”

Lekker kliederen

Is dan alle hoop verloren als je zelf te zwaar bent of rookt tijdens je zwangerschap? Van Mil: “Zeker niet, maar je moet wel extra voorzichtig zijn. Als je flesvoeding geeft, is een snelle groei in de eerste weken niet goed.

Mensen denken soms: mijn kind stopt vanzelf wel met drinken als ze genoeg heeft, maar zo werkt het niet. Een baby heeft zuigbehoefte en raakt met een fles makkelijk overvoed. Bij borstvoeding kan dat eigenlijk niet en het is bovendien een bekende beschermer tegen overgewicht.

Als je rond zes maanden met vaste voeding begint, laat je kind dan lekker kliederen met groente. En dan die zoete drankjes hè. Ik zie soms heel jonge kinderen met sap of limonade. Doe dat als traktatie op een feestje, maar niet elke dag.”

Vast slaapritueel

Van Mil merkt in zijn praktijk dat er nog veel onbekendheid is over het belang van goed slapen. “Kinderen die slecht slapen, hebben meer kans om te zwaar te worden. Soms blijven jonge kinderen veel te laat op, een vast slaapritueel kan helpen.

Daar begin je dan een half uurtje van tevoren mee. Eerst alle prikkels weg, speelgoed opruimen, tv uit. Dan de dingen die moeten gebeuren: pyjamaatje aan, tandjes poetsen, voorlezen, knuffelen. Zodat een kindje weet wat er gebeurt en zich aan de slaap over kan geven.”

Lieve ouders

Wat voor tip kan Van Mil nog meer aan ouders meegeven? “Kijk, ouders willen het graag goed doen. Je wilt het leuk en gezellig maken voor je kind. Maar je kan ook een lieve ouder zijn zónder steeds de snoeppot erbij te halen.

Het gaat om samen genieten, door aandacht te geven, door samen naar buiten te gaan, leuke dingen te doen. Daar hoeft niet elke keer snoep of chips bij.”

Eric van der Burg
Wethouder Zorg en Sport, gemeente Amsterdam

“Alle kinderen verdienen een goede start. Die bepaalt voor een groot deel de gezondheid in de rest van het leven. Daarom investeren we in Amsterdam extra in die ‘eerste duizend dagen’: van het begin van de zwangerschap tot het kindje twee jaar is.

Daar hebben we niet alleen de ouders maar ook de anderen in het leven van een kind bij nodig. Iedereen is medeverantwoordelijk voor een gezonde omgeving voor kinderen, juist voor de allerkleinsten.”