Jantine van 't Klooster

Jantine van 't Klooster
Huidtherapeut en directeur van het Huidfonds

Wat is de functie van onze huid?

“Onze huid vormt een barrière met de buitenwereld. Dit orgaan zorgt ervoor dat we niet teveel zouten en water verliezen, zodat het lichaam altijd min of meer stabiel is. De huid zorgt er ook voor dat water en schadelijke stoffen het lichaam niet binnen kunnen dringen.

Huid bestaat uit drie lagen; opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel. De opperhuid is de huid aan de buitenkant zoals we het zien en aan kunnen raken. De huid beschermt ook tegen schadelijke bacteriën, virussen en schimmels.”

Waarom is een babyhuidje altijd zo lekker zacht?

“De opperhuid van een baby is vier tot vijf keer dunner dan de huid van een volwassene. De huidcellen zitten nog niet zo dicht op elkaar en de hoornlaag is nog heel dun. Dat zachte babyhuidje is daardoor wel kwetsbaarder dan de huid van een volwassene.”

 Wat is de beste manier om het zachte babyhuidje te behandelen?

“Voor de dagelijkse verzorging van de babyhuid is het goed om hypoallergene producten te gebruiken. Daarmee bedoel ik babyverzorgingsproducten waarin zo min mogelijk stoffen zitten die allergische reacties kunnen geven.”

 Mag een baby elke dag in bad?

“Een baby hoeft niet elke dag in bad, drie keer per week maximaal vijf minuten, is voldoende. Het beste is lauwwarm water met eventueel een scheutje badolie in het water. Dat houdt de babyhuid zacht en soepel en het voorkomt uitdroging.

Gebruik een katoenen washandje en gebruik geen zeep. Dep na het badje de baby droog met een katoenen luier, deze nemen veel vocht op en zijn lekker zacht voor de babyhuid.”

Wat zijn de meest voorkomende huidproblemen bij baby’s?

“Een veel voorkomend huidprobleem is eczeem. De oorzaak ervan blijft vaak onbekend. Dingen die het eczeem kunnen verergeren, zijn: lang in bad of douche of wassen met veel zeep. Een beetje badolie in het badwater kan verzachting geven.”

 Hoe kunnen ouders hun kindje het beste beschermen tegen UV straling?

“Huidkanker kán ontstaan door een blootstelling aan ultraviolette (UV-) straling. De babyhuid heeft nog geen beschermend pigment, het is daarom beter de baby het eerste levensjaar uit de zon te houden.

Laat daarna het kindje rustig wennen aan de zon en smeer het huidje goed in met zonnecrème met een hoge factor. Smeer kinderen liefst half uur voordat ze de zon in gaan in. Smeer royaal en om het twee uur, een dunne laag houdt het Uv-licht minder goed tegen.

Zonlicht op gezicht en handjes levert voldoende vitamine D op, extra in de zon is niet nodig.

En vergeet ook de oren niet mee te nemen. Houd kinderen tussen 11 en 15.00 uur uit de zon, deze is dan op zijn sterkst.  Het is slim om je kind zonwerende kleding aan te doen dan weet je zeker dat ze niet verbranden.

Denk ook aan een petje of hoedje.  Uv-straling is niet alleen maar slecht: het is de bron van vitamine D aanmaak. Een tekort aan deze vitamine kan de botgroei bij kinderen afremmen. Zonlicht op gezicht en handjes levert voldoende vitamine D op, extra in de zon is niet nodig.”

Helpt waterproof zonnebrand als je kindje geregeld in het water speelt?

“Geen enkele zonnebrandcrème is helemaal waterproof. Het is waterbestendig als het blijft zitten wanneer iemand twee keer 20 minuten in het water is geweest. Houdt de crème het vier keer 20 minuten uit, dan is het zeer waterresistent. Blijf het vooral goed in de gaten houden en smeer bij als dat nodig is.”