Waarom wilde je dit boek uitbrengen?

“Uit mijn directe omgeving en op social media kreeg ik veel vragen over wat ik at rondom wedstrijden en hoe ik train. Ik wilde mijn ervaringen delen en laat hele praktische trainingsoefeningen zien, gecombineerd met makkelijke recepten voor gezonde maaltijden.”

Wat is een gezonde levensstijl voor jou?

“Het zit ‘m echt in de combinatie van regelmatig sporten en gezond eten. Ook al ben ik moe, ik ga er ’s ochtends uit om te trainen. Gelukkig heb ik sinds ik zo gezond leef veel meer energie. Bovendien herstel ik sneller na trainingen, voel ik me fitter, heb ik minder blessures en een afgetrainder lijf. Een blokjesbuik? Die heb ik inderdaad ook ja.”

Leefde je altijd al gezond?

“Ik ben wel opgevoed met veel groente en fruit. Maar toen ik op kamers ging heb ik dat een beetje laten varen. Ik trainde al zó veel voor hockey dat ik vond dat ik gerust een zak chips kon opentrekken. Na een blessure aan mijn hamstring ging ik meer nadenken over wat ik at.

Júist als je veel sport is gezonde voeding natuurlijk belangrijk. Een arts wees me erop dat bijvoorbeeld eiwitten heel belangrijk zijn voor spieren. Sinds ik mijn voedingspatroon heb veranderd is de blessure verdwenen en weggebleven.”

Wat heb je zoal aangepast in je voeding?

“Ik heb wit brood en witte pasta’s vervangen door volkoren en spelt varianten en cruesli door havermout. Ook eet ik amper vlees. Wel veel groenten en fruit, peulvruchten en vette vis.

Na een belangrijke inspanning zoals een wedstrijd maak ik een smoothie met eiwitpoeder of eet ik linzen, een bakje yoghurt met muesli of een omeletje. Iets met veel eiwitten dus, al weeg ik niet alles af hoor.”

Maar er zijn ook guilty pleasures, zo valt te lezen in je boek…

“Oh zeker. Ik ben gek op Franse kaas en neem af en toe een lekker stuk appel- of chocoladetaart. Daar ben ik niet zo streng in.”

Hoe vaak ga je sporten en wat doe je precies?

“Ik ben net gestopt met het Nederlandse hockeyteam maar blijf nog wel vier of vijf keer per week sporten. Work-outs in het Vondelpark, krachttraining of squashen. Als er maar afwisseling is.”

Wat adviseer je vrouwen die het moeilijk vinden om genoeg te sporten en gezond te eten?

 “Wat echt helpt, is een sportbuddy. Door samen te sporten zeg je minder snel af en ga je net even wat verder. Vind je er niks aan om in de sportschool te staan? Zoek dan iets wat je wél leuk vindt zodat je niet snel afhaakt.

Wat eten betreft hoef je echt niet je hele leven om te gooien. Diëten raad ik sowieso af. Begin liever met kleine stappen door steeds meer gezonde alternatieven te kiezen. Let op je suikerinname, maar las evengoed ruimte in voor guilty pleasures. Dan hou je een gezonde levensstijl veel beter vol.”

Wat ga je doen nu je bent gestopt met hockeyen?

“Er komt nog heel veel op mijn pad. Zo geef ik een hockeykamp met Naomi van As en Kim Lammers, ben ik tijdens het EK analist bij de NOS en presenteer ik een televisieprogramma. Maar nu eerst een tijd reizen.”

Gezonde tussendoortjes van Ellen

  • Kikkererwten met chilipoeder en zout uit de oven (15 minuten op 180 graden)
  • Een gezonde reep, bijvoorbeeld met abrikozen en noten
  • Een crackertje of rijstwafel met humus en avocado