Estavana woont samen met voetballer Rafael van der Vaart en dochter Jesslynn in Denemarken. Hier werken de beide ouders hard aan hun sportcarrières en daar horen uiteraard drukke trainings- en wedstrijdschema’s bij.

“Ik train iedere dag en soms twee keer per dag. Als ik weg moet komt er een babysitter.” Goed geregeld dus, en als er toch een babysitter in huis is, zou Estavana volgens Rafael best even rust kunnen nemen na een intensieve training. Zelf denkt ze daar echter heel anders over. “Rafael zegt wel eens dat ik er meer van moet profiteren dat we een babysitter hebben en dat ik af en toe even een uurtje moet gaan rusten.

Als ik thuiskom na het trainen ben ik ook zo blij als ik haar weer zie.

Maar ik vind het zo lastig om de babysitter met Jesslynn bezig te horen, terwijl ik zelf op bed lig. Als ik thuiskom na het trainen ben ik ook zo blij als ik haar weer zie. Het liefst neem ik alles dan gelijk weer over.” Gelukkig zijn de taken tussen mama Estavana en papa Rafael goed verdeeld. “Rafael is overdag meestal weg, maar als hij om vijf uur weer binnenkomt, neemt hij Jesslynn van me over.

De poepluiers bijvoorbeeld, die laat ik graag voor zijn rekening. De ‘papaluier’, noem ik die altijd”, aldus een lachende Estavana. “Wat ik ook zo heerlijk vind is dat Rafael de nachten doet. Nee, ik mag niet klagen, ik heb een prima nachtrust.” Dat de rollen op deze manier zijn verdeeld is volgens Estavana ook volstrekt logisch.

“Als mannen er ’s nachts uitgaan en daarna weer terugkomen in bed, dan slapen ze binnen drie seconden weer, terwijl als ik eruit ben geweest, dan lig ik een half uur later nog te draaien.”

Nieuwe liefde

Een kind krijgen heeft Estavana’s hele leven op z’n kop gezet. “Het is zo bijzonder. Soms kijk ik naar haar en dan vind ik het ongelofelijk dat zij helemaal in mijn lichaam tot een compleet mensje is geworden.

Estavana met Jesslynn

Het is een soort nieuwe liefde die je leert kennen, ik heb er eigenlijk geen andere woorden voor.” Bij die ‘nieuwe liefde’ komen echter ook nieuwe gevoelens kijken.

“Wat ik heel heftig vond was dat ik plotseling een hele grote zorg voelde. Iedere ochtend als ik naar haar bedje ging dacht ik, ‘wordt ze wel wakker, gaat het wel goed, is ze gezond’. Heel overweldigend vond ik dat.”

Hoe gelukkig Estavana ook is met haar dochter, het is niet altijd rozengeur en maneschijn. “Tuurlijk, net als iedere moeder heb ik ook zware tijden. Dan ben ik moe van alles of Jesslynn blijft huilen zonder dat ik weet wat ze wil. Dan weet ik het gewoon even allemaal niet meer, maar dat hoort erbij.”

Bezorgd

De kleine Jesslynn is nu acht maanden en eet dus ook al vast voedsel. “We zijn nu bezig om haar ’s avonds aardappeltjes met groente te geven, geprakt natuurlijk, met een beetje melk of olijfolie erbij. Dat vindt ze heerlijk.

Ook brood gaat er goed in, hoewel vooral Rafael het wel heel spannend vindt of ze zich niet verslikt. Ik ben misschien soms overdreven bezorgd, maar Rafael nog veel meer. Dan zeg ik ‘nee joh, dat kan ze wel’. Ja, ze moet het toch leren.”

Fantastisch team

Wat voor tips heeft Estavana voor andere moeders? “Liefde en aandacht zijn denk ik het belangrijkst. Het gaat erom dat je kind zich fijn en vrolijk voelt.

Of dat zo is, zie je aan je kind. Je krijgt er geen handleiding bij, dus je moet zelf een beetje aftasten wat ze nodig hebben en waar ze gelukkig van worden.”

Over het geheim van hun succes zegt Estavana ten slotte: ”Je moet het samen doen. We hebben allebei onze carrières en met zo’n kleintje erbij, dan moet je goed afstemmen en elkaar helpen. Dat lukt bij ons heel goed, ik vind dat wij een fantastisch team zijn.”