Marieke Timmermans

Marieke Timmermans
Adviseur Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Enorme impact

Op het moment dat je een kind krijgt, verandert je hele leven. Die veranderingen gaan veel verder dan je van tevoren realiseert. Natuurlijk heb je vooraf verwachtingen, dromen en besef je dat je leven verandert.

Maar hoe je leven verandert en wat de impact is van het ouderschap, dat merk je pas als het eenmaal zover is. Op internet en in tijdschriften is genoeg te vinden over opvoeden. Toch gaat het hier meestal niet over de beleving van het ouderschap en welk effect dat heeft op hoe je reageert op je kind.

Ook de enorme impact van ouderschap op je relatie, de manier waarop je in het leven staat, je sociale leven en de omgang met familie en vrienden is iets wat veel ouders onderschatten en waar we het nog niet zoveel over hebben met elkaar. En toch kan dit van belang zijn voor de ontwikkeling van het kind.

Theorie en praktijk

Marieke Timmermans is orthopedagoog en verpleegkundige en werkt sinds 2012 bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Ze heeft drie kinderen in de leeftijd tussen de twee en zeven jaar.

“Je zou denken dat ik als geen ander voorbereid ben op het ouderschap en dat het mij allemaal met gemak zou afgaan”, reageert Timmermans. “Maar dat is niet zo. Opvoeden kun je leren.

Maar hoe je het ouderschap beleeft, daar kun je je geen voorstelling van maken. Dat is echt iets waar je in groeit en waar je steeds opnieuw invulling aan moet geven en dan nog is het met ieder kind weer anders.

Tegenwoordig lijkt het soms een taboe om te praten over de problemen die je ervaart rond het ouderschap.

Het komt regelmatig voor dat ik dingen in de praktijk heel anders oplos dan ik het als expert zou adviseren. Dat is ook helemaal niet erg. Niemand is immers perfect. We is het goed om af en toe stil te staan bij je eigen emoties als ouder en te kijken wat voor uiteenlopend effect die emoties hebben op jou en op je kinderen.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het beste wil voor zijn kind en dat tegelijkertijd iedereen twijfelt of wat hij doet wel het beste is. Tegenwoordig lijkt het soms een taboe om te praten over de twijfels en problemen die je ervaart rond het ouderschap.”

Ouderschap

‘It takes a village to raise a child” is een Afrikaans gezegde waarmee bedoeld wordt dat niemand er alleen voorstaat als het gaat om het ouderschap. Maar in onze geïndividualiseerde samenleving zijn we het een beetje ontwend om dingen met elkaar aan te pakken

“Terwijl het heel normaal is dat je met vragen zit”, vindt Timmermans. “Doe ik het goed? Is dit wel normaal?  Waarom reageer ik nu zo? Het lijkt wel of het andere ouders gemakkelijk afgaat, maar zo voelt het voor mij helemaal niet.

Het zijn hele gewone gedachten en twijfels die elke ouder weleens heeft. Als je een aantal nachten niet goed hebt geslapen en je tweejarige peuter heeft een driftbui dan kan ik me heel goed voorstellen dat je er even helemaal doorheen zit. Dat overkomt namelijk iedereen, mij in ieder geval ook. Als  je dit met niemand kunt bespreken, voel je je enorm alleen.”

Consultatiebureau

Een keer stoom afblazen bij buren of vrienden kan al enorm opluchten. Maar ook het consultatiebureau kan een laagdrempelige plek zijn waar je je vragen, onzekerheden en frustraties rondom het ouderschap kunt bespreken.

“De artsen en verpleegkundigen zijn experts in de ontwikkeling van kinderen en gezinnen en weten als geen ander dat het hebben van kinderen en het daarbij horende ouderschap ingrijpend is. En omdat zij heel veel kinderen en ouders zien, kunnen zij je ook geruststellen. Je bent beslist niet de enige.”