Wie zijn Sofie en Eva?

Sofie van den Enk is tv-presentator en (column)schrijver en is bijvoorbeeld te zien in Keuringsdienst van Waarde. Ze is moeder van Magnus (5) en Reina (3).

Eva Munnik is journalist voor televisie en bladen. Ze is moeder van Reza (5).

Waarom moest dit boek er komen?

Sofie: “Voor de komst van mijn eerste kind verslond ik alle boeken over bevallen en het moederschap. Het viel me op dat er nogal lyrisch werd gesproken over borstvoeding en moedermelk als het vloeibare goud.

Gek, want ik had er zelf een lage verwachting van. Ik hoorde vriendinnen klagen dat het niet lukte en dat het pijn deed, tot ingetrokken tepels aan toe. Nogal een tegenstelling. Dat wilde ik uitzoeken. Ook miste ik de humor.”

Eva: “Sommige vrouwen voelen druk om borstvoeding te geven en hebben het idee dat er iets mis met ze is als het niet goed lukt. Wij willen juist laten zien dat je op heel veel manieren een goede moeder kunt zijn, of je nu borstvoeding geeft of niet. Dat laten de ervaringen in ons boek wel zien.”

Wat is er zo mooi aan borstvoeding?

Eva: “Naast dat er allemaal goede stofjes zitten in moedermelk, vind ik het vooral tof en handig. Geen gedoe met flesjes en zo. Sofie zat tijdens haar borstvoeding meer op een roze wolk.”

Sofie: “Klopt. Een kind zit negen maanden in je buik en de overgang naar de buitenwereld is best groot. Je kind de borst geven zie ik als een mooie manier om het een beetje zachter te laten landen op de wereld. Het is heel fysiek, intiem en ook gewoon geweldig dat je je zoon of dochter kunt voeden met je eigen lijf.”

Waren er ook onzekerheden?

Eva: “Ik stond nogal nuchter in het hele verhaal. Maar, ik vroeg me bij mijn dochter wel vaak af wanneer ze precies wilde drinken. Ik gaf in het begin twaalf voedingen per dag en hield ze allemaal bij in een schriftje, maar toch ontbrak de structuur. Vooral daarvan werd ik onzeker. Bij moeders die flesvoeding gaven was er veel meer regelmaat.”

Sofie: “Ik vond de combi werk en borstvoeding lastig. “Komt er wel genoeg uit?” dacht ik dan bij het kolven op mijn werk. Kolven is trouwens helemaal niet idyllisch; dan ben je pas echt een melkfabriek. Om de melkstroom op gang te krijgen keek ik wel eens filmpjes van mijn kind. Kolfporno noemen wij dat.”

Hoe vonden jullie mannen het dat jullie de borst gaven?

Sofie: “Die van mij vond het te gek. Het is een type dat houdt van voetbal en bier, maar hij is ook iemand die zwangere vrouwen echt prachtig vindt. Ik voelde mezelf ook heel aantrekkelijk tijdens die periode.”

Eva: “Mijn vriend vond de borstvoeding mooi, en zeker ook de grotere borsten die erbij kwamen kijken. Voor mij hoefde hij ze alleen niet erg aan te raken. Dat hoorden we wel van meer vrouwen. Ga er ook maar vanuit dat je lijf pas echt weer normaal wordt als je een tijdje bent gestopt met voeden.”

Wat adviseren jullie vrouwen die nog twijfelen over het geven van borstvoeding?

Eva: “Probeer het in ieder geval een paar weken. De eerste dagen zijn sowieso lastig omdat je ook nog aan je kind moet wennen. Maar geef het gewoon een kans.”

Sofie: “De echte hardcore borstvoeders zullen zeggen dat je alleen borstvoeding moet geven, maar je kunt het best af en toe combineren met flesvoeding. Het gaat erom dat je vooral doet waar je je goed bij voelt.”

Hoe was het om te stoppen met borstvoeding?

Eva: “Fijn. Ik had een heel heftige toeschietreflex. Dat houdt in dat je melkstroom wordt opgewekt, door geluiden bijvoorbeeld. Ik had dat dus bij elke meeuw die krijsend overvloog. Het leek me niet handig om tijdens mijn werk als journalist in een interview met de burgemeester op straat ineens een natte melkbeha te hebben. Dus ben ik gaan afbouwen.”

Sofie: “Ik vond het moeilijk om te stoppen. Nam me voor om het niet meer te doen en gaf dan ’s nachts bijvoorbeeld nog even wat ze heel vreselijk ‘een troostslokje’ noemen. Mijn oudste verloor na een jaar zelf de interesse en dat was eigenlijk wel goed.”

Wat is jullie opgevallen?

Eva: “Dat alle vrouwen een stuk schaamtelozer zijn na borstvoeding te hebben gegeven. Wij ook. Ik vond het geen enkel probleem om met blote tiet mijn kind te voeden naast mijn schoonvader, die dominee is.”

Hebben jullie nog tips?

Eva: “Zoek snel hulp, bijvoorbeeld bij een lactatiekundige, als je wilt borstvoeden maar het niet lukt. Het is nergens voor nodig om aan te blijven modderen.”

Sofie: “Bedenk dat je melkstroom pas goed op gang komt als je zelf ontspannen bent. Het helpt ook om je partner erbij te betrekken. Bespreek bijvoorbeeld hoe ver je in de borstvoeding wilt gaan en wat je grens is. En: laat je vooral niet gek maken.”