Samen lezen met je baby

Je kunt al vroeg beginnen om samen met je baby een boekje te lezen. Kijk samen naar de plaatjes en vertel hardop wat er te zien is: ‘Kijk, een hondje. Wat zegt het hondje? Wafwafwaf…’. Daarmee leert hij zijn aandacht op iets te richten. Ook versterkt het de band tussen jou en je kind. Voorlezen hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn! Dit kan op de bank, in bed of op het speelkleed: 15 minuten per dag is ideaal!

Gratis BoekStartkoffertje en lidmaatschap

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby al zijn voorgelezen, later beter zijn in taal. Het is dus belangrijk om er vroeg mee te beginnen. Dat zijn de uitgangspunten van BoekStart, het leesbevorderingsprogramma in de Bibliotheek voor kinderen van 0-4 jaar. Via de gemeente of het consultatiebureau krijg je een speciale bon en informatie over BoekStart. Met deze bon kun je je baby gratis lid maken van de Bibliotheek. Je krijgt dan een gratis koffertje met twee boekjes cadeau.  In de Bibliotheek kun je allerlei babyboekjes lenen in de speciaal ingerichte BoekStarthoek. De medewerker van de Bibliotheek geeft je graag advies. Je kunt makkelijk zoeken naar een Bibliotheek bij jou in de buurt waar je het gratis BoekStartkoffertje kunt ophalen.

Boekentips voor je baby, dreumes en peuter

Ben je op zoek naar geschikte boekjes om samen met je kind te lezen? We geven iedere maand boekentips voor je baby, dreumes en peuter. Baby’s zijn bijvoorbeeld gek op knisperboekjes en boekjes met patronen in zwart-wit. Dreumesen en peuters lezen hun favoriete boek graag nog keer samen met je.

Wil je bijvoorbeeld een boek over het voorjaar lezen met je kind? Dan hebben wij een paar leuke tips voor je:

Voor je baby: Boerderij van Stephen Barker (Van Holkema en Warendorf). Kleurrijk kartonboekje waarmee de wereld van de boerderij kan worden ontdekt.

Voor je dreumesBoerderijdieren van Annette Rusling (Veltman). Een leuk boek om samen met je kind te ontdekken welk jong bij welk boerderijdier hoort.

Voor je peuter: Tok tok tok. Tellen met Muis van Lucy Cousins (Leopold). Een leuk ontdekboek van Muis waarin je peuter spelenderwijs tot tien leert tellen.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie en boekentips voor je baby, dreumes of peuter? Blader dan eens door onze digitale brochure BoekStart voor jou!, die viermaal per jaar verschijnt.

Voorleestips voor je baby, dreumes en peuter

Lezen met je baby, hoe doe je dat eigenlijk? We geven je praktische voorleestips om samen met je kind van boekjes te genieten. Kies een vast voorleesmoment voor het voorlezen. Houd je baby zo, dat je oogcontact kunt maken. Voor je dreumes en peuter is het belangrijk dat je ze de mogelijkheid geeft om te reageren op het verhaal. Las af en toe een korte pauze in tijdens het voorlezen en praat met je kind. Stel je kind simpele vragen over het verhaal: ‘Waar is de koe? Wat zegt de koe? Boe!’. Je kind ontwikkelt zich razendsnel, daarom is het handig om te weten hoe je het per leeftijdsfase kunt voorlezen. 

Digitale prentenboeken en apps

Je kind komt al vroeg in aanraking met digitale media. Wij adviseren om pas vanaf 2 jaar gebruik te maken van digitale media voor de ontwikkeling van je kind. Digitale prentenboeken en apps kunnen dan een positieve invloed hebben op de taalontwikkeling van je kind. Media doe je samen, dus ga samen met je kind aan de slag. Maar waar vind je geschikte apps en digitale prentenboeken voor je dreumes en peuter? We hebben het voor je op een rijtje gezet!