Jacqueline Texidor

General Manager CLS Healthcare

“Jonge digitalen kopen veel vaker condooms online dan in de periode voor de komst van Tinder. Ze zijn zich meer bewust van het belang van veilig vrijen. We zien eveneens een stijging in de verkopen van onze soa-zelftests”, zegt general manager Jacqueline Texidor.

De jonge digitalen zijn mensen in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar. CLS Healthcare beheert verschillende (e-commerce) platforms online waar deze groep shopt voor bijvoorbeeld voorbehoedsmiddelen, en was benieuwd welk gedrag er achter de stijgende verkopen schuilt. Het eigen onderzoeksteam nam de ontwikkelingen onder de loep.

Seksueel actiever

“Jongeren zijn seksueel veel actiever geworden met de komst van Tinder en hebben meer wisselende contacten. De datingapp maakt het leggen van contact om seks te hebben veel makkelijker, een groot verschil met de tijd voor de digitalisering. Dat zorgt er simpelweg voor dat er meer vraag is naar deze middelen. Al is ons niet bekend of mensen hierdoor ook daadwerkelijk altijd veiliger vrijen.”

Emancipatie van de vrouw

Interessante uitkomst uit het onderzoek is dat het vooral jonge vrouwen zijn die zorgen dat er meer producten worden verkocht. Dat geldt zowel voor de condoomverkopen op de platforms van het bedrijf als voor soa-zelftests. “Wij vonden dat best opvallend. Vermoedelijk ligt hieraan een zekere emancipatie ten grondslag.

Datingsites waren in de tijd vóór Tinder meer gericht op mannen en wij menen dat vrouwen de aanschaf van condooms toen vooral aan hen overlieten. Tegenwoordig zijn vrouwen veel sneller en actiever betrokken bij online daten en ook veel gerichter op zoek naar seks. De behoefte om zichzelf te beschermen is hiermee gegroeid. En daarom kopen ze eerder en meer condooms online en zijn ze tegelijkertijd sneller geneigd zich (anoniem) te testen op soa’s.”

Minder schaamte

Het ligt volgens Texidor dus aan de populariteit van Tinder dat jonge vrouwen vanwege hun seksuele activiteiten dus vaker middelen kopen om zichzelf te beschermen. Zijn vrouwen op alle vlakken vrijer? “Of ze ook opener zijn over het doen van de soa-zelftests vraag ik me af, maar ik heb wel het idee dat de emancipatie doorzet en dat er minder schaamte is onder vrouwen. Zo zien we bijvoorbeeld dat ze vaker seksspeeltjes kopen en zich sterker voelen om open te zijn over seks.”