Nienke Gottenbos

Darmfloratherapeut en auteur van het boek De Poepdokter – Gezond van Mond tot Kont.

Wanneer spreek je van een moeilijke stoelgang?

“Gemiddeld kun je zeggen dat wanneer je minder dan één keer in de twee dagen ontlasting hebt of vaker dan twee keer per dag, er reden is tot zorg. Ook wanneer je er last van hebt - pijn, een opgeblazen gevoel of extreem stinkende ontlasting - is het goed om te kijken wat de oorzaak is.”

Wat zijn de oorzaken van deze stoelgangproblemen? 

“De belangrijkste oorzaak van verstopping is te weinig vocht, vezels of gezonde vetten. Daarnaast kan te weinig beweging en een tekort aan darmflorabacteriën leiden tot vermindering van de peristaltiek, de voortstuwende beweging van de darmen. Ook stress heeft een negatieve uitwerking op de darmen.”

Welke bijkomende klachten kunnen darmproblemen met zich meebrengen?

“Je darmgezondheid is enorm verbonden met vele andere gezondheidsaspecten. Overgewicht, vermoeidheidsklachten en depressiviteit kunnen direct verband houden met darmproblemen of een darmflora die niet in balans is. In dat geval zit de oorzaak niet tussen je oren, maar is het puur lichamelijk.”

Zoeken mensen op tijd hulp?

“In mijn beleving niet. Veel mensen zoeken pas hulp als de problemen heel ernstig worden. Er heerst nog altijd een taboe rond het onderwerp, dus velen weten vaak niet dat één keer in de vijf dagen ontlasting niet normaal is. Ze gaan pas naar de huisarts als ze heel veel pijn hebben of er bloed bij hun ontlasting zit.”

Wat voor advies heb je voor een betere stoelgang?

“Eet meer vezels, vooral die uit groente en fruit. Veel mensen denken bij vezels aan volkorenbrood, maar die uit groente en fruit zijn veel interessanter. Vervang je broodlunch eens door een groentelunch of saladelunch. Daar zitten veel verschillende soorten vezels in en die hebben we allemaal nodig.

Iets anders, wat vaak over het hoofd wordt gezien; eet gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir en rauwe zuurkool. Je darmflora heeft de bacteriën die daarin voorkomen ook nodig. En mocht het echt niet lukken om gefermenteerde producten te eten, neem dan een probioticasupplement.”