foto: Jeannine Paulich/Denise Hoyle

Paula Kragten

Oprichter van menstruatiemagzine Period.nl en schrijfster van het boek 'Mooi rood is niet Lelijk'

Onwetendheid

Dat mensen het eeuwen geleden eng vonden wanneer vrouwen menstrueerden, begrijpt Kragten wel. “Bloed was slecht nieuws, want het gevolg van een verwonding en dus een teken van gevaar. En dat door onwetendheid culturen en religies allerlei regels gingen bedenken om menstruerende vrouwen uit het openbare leven te weren, dat is ook nog te begrijpen. Maar dat wij nog steeds niet openlijk praten over ongesteld zijn, dat is echt onzin.”

Betere voorlichting

Wij vrouwen houden dat taboe, vaak onbewust, zelf ook in stand. “Onze oma’s en moeders hebben geleerd vooral discreet te zijn en wij hebben dat gedrag overgenomen. Maar daarmee doen wij onszelf behoorlijk te kort.

Het is handiger om onze zonen en dochters respect en begrip mee te geven in plaats van schaamte. Er zijn namelijk veel te veel misverstanden. Laatst vroeg een meisje of je wel kunt plassen als je een tampon gebruikt. Dan is er toch iets ernstig misgegaan bij de biologieles en bij de seksuele voorlichting thuis en op school.”

Je lichaam en je cyclus leren kennen

Over menstruatie moet je juist wel praten. “Anders weet je immers niet wat gewoon en wat ongewoon is. Misschien heb jij wel last van hevig bloedverlies of hevige krampen en is het verstandig om eens te praten met je huisarts.

Maar dat weet je alleen als je erover nadenkt en vergelijkingsmateriaal hebt.” Dat praten helpt je overigens ook om uit te zoeken wat voor jou de beste materialen zijn om het menstruatiebloed, dat anders dan je door reclames zou denken, gewoon rood is, op te vangen.

Kies het materiaal dat bij je past

Als je bedenkt dat je zo’n 38 jaar lang iedere maand een week ongesteld bent dan geef je in je leven heel wat geld uit aan bijvoorbeeld maandverband. “Dan is het wel zo logisch dat je een product kiest dat bij jou past”, stelt Kragten.

“Voor de een is dat maandverband, voor de ander een cup of een tampon. Het hangt ook af van je levensfase. Je menstruatie verandert in de loop der jaren. Het is dus niet zo dat product X in variant Y voor nu en altijd de juiste keuze is. Er is een geschikt product voor iedereen en voor elk moment.”

Nooit meer schamen

Kragten hoopt dat door meer openheid de schaamte zal verdwijnen. “Ik vind het merkwaardig dat vrouwen zich vandaag de dag nog altijd schamen. Wij weten nu toch waarvoor het dient? Een gezonde cyclus is iets om trots op te zijn.”