De 78-jarige Bé Bolt uit Apeldoorn had in 2010 een ernstige verstopping in de dikke darm. Bolt kreeg eerst een tijdelijke stoma, maar door complicaties uiteindelijk een blijvende. Ook kreeg hij een behoorlijke stomabreuk.

Korset

Bolt draagt sindsdien een op maat gemaakt korset voor ondersteuning en om verdere uitstulping van de breuk te voorkomen. “Mijn vrouw en ik zijn voortdurend op zoek naar de juiste leveranciers van passende stomamaterialen. Via een artikel in het blad van de Stomavereniging kwam ik in contact met een medisch instrumentmaker die korsetten maakt. Door het korset pasten mijn kleren niet meer, maar gelukkig heb ik kledingzaken gevonden voor de juiste kleding.”

De operaties hebben bij de heer Bolt de nodige littekens op zijn buik achtergelaten. De stomabreuk doet geen pijn meer. “Maar ik ben ’s avonds wel blij als het korset uit kan. Al met al is het een behoorlijke druk op je buik, en het zit allemaal niet echt prettig als het warm weer is.”

Lekkage

Vanwege de grootte van de stoma en ook nog eens de breuk, is het lastig om de stomazak goed te bevestigen. De huidplak geeft nogal eens lekkage. Dat bemoeilijkt de verzorging van de stoma en er is niet altijd direct gelegenheid om de lekkage te verhelpen.

Vanwege de uitstulping zou een ronde vorm van de huidplak beter passen dan een platte vorm. Zo’n ronde vorm is inmiddels wel in ontwikkeling, maar het vraagt oefening om daarmee te werken. “We hebben veel contacten met leveranciers.

We merken dat zij hun producten aanpassen aan specifieke wensen. En we bezoeken ook contactdagen voor lotgenoten. Daar kunnen we in een ongedwongen sfeer informatie en ervaringen uitwisselen. We horen dat er steeds beter passende producten worden ontwikkeld, juist voor de stomabreuk.”