Het gemak van de cup

Je mag de menstruatiecup maximaal twaalf uur inhouden, maar meestal moet je hem tussen de twee tot zes keer per dag legen. Ook ’s nachts kan hij inblijven. Inbrengen doe je door de cup eerst op te vouwen, dan naar binnen te schuiven en vervolgens los te laten. De cup zit dan geseald tegen je vaginawand. Zo kan er niks uitlopen en kun je dus gerust met de cup gaan sporten of zwemmen!

Legen doe je boven het toilet, waarna je de cup kunt omspoelen onder de kraan en direct kunt terugplaatsen. Heb je geen fonteintje in je toilethokje? Neem dan een flesje water mee, zodat je de cup toch schoon kunt spoelen. Eén keer in je cyclus steriliseer je de cup in een pannetje kokend water of in een bakje water in de magnetron.

Welke cup moet ik nemen?

Er zijn inmiddels heel veel verschillende menstruatiecups te koop. Hoe weet je nu welke je moet nemen? Koop niet klakkeloos de eerste de beste die je tegenkomt, want het hangt van een aantal factoren af welke cup het beste bij je past.

Het is vooral belangrijk om te kijken naar de hevigheid van je menstruatie, de hoogte van je baarmoedermond en de sterkte van je bekkenbodemspieren. Ook goedkope cups uit China zijn verleidelijk, maar deze cups zijn vaak niet gemaakt van medisch silicone, waardoor ze niet veilig zijn om in je lichaam te dragen. Laat je dus vooral informeren bij winkels die gespecialiseerd zijn in menstruatiecups en die je persoonlijk advies kunnen geven!