Heb jij ook vaak last van een opgeblazen en borrelende buik? Heb je vaak zo’n last van je darmen dat je niet naar de wc kunt of juist snel naar de toilet moet rennen om op tijd te zijn? Ook al lijkt het af en toe wel zo, je bent niet de enige die met deze problemen zit. 1 à 2 op de 10 mensen heeft namelijk last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en maakt dit bijna elke dag mee.

Wanneer je PDS hebt, of denkt dat je PDS hebt, is het belangrijk eerst naar de huisarts te gaan en niet zelf te gaan dokteren. Wellicht word je vervolgens doorgestuurd naar de MDL-arts. De huisarts of MDL-arts kan je namelijk helpen met het opstellen van een behandelplan, en belangrijker: hij/zij dient eerst andere (ernstige) aandoeningen uit te sluiten.

Tijden veranderen

Vroeger werd je bij PDS vaak naar huis gestuurd met het advies om er ‘maar mee te leren leven’. Gelukkig zijn de tijden veranderd en zijn er nu een aantal behandelingen die je kunt volgen om je darmklachten te verminderen. Omdat stress de grootste trigger is bij darmklachten is het ontzettend belangrijk om dit punt aan te pakken.

Wanneer je dit niet doet en je bijvoorbeeld alleen focust op de voeding, dan is de kans groot dat je met (ernstige) klachten blijft zitten. Daarbij hoeft het niet te betekenen dat je alleen veel stress ervaart als je hard werkt of een druk leven leidt. Bijvoorbeeld eenzaamheid, (onverwerkte) trauma’s, veel stilzitten en een verhuizing kunnen zodanig veel stress opleveren dat je meer PDS-klachten krijgt.

Er zijn een aantal therapieën bij PDS die zeker kunnen helpen zoals hypnotherapie, psychotherapie en relaxatietherapie. Daarnaast blijven lifestyle gerelateerde punten altijd belangrijk. Denk aan voldoende beweging, ontspanning en genoeg sociale interactie. Daarnaast is het heel belangrijk dat er naar je voedingspatroon wordt gekeken. Gezond eten met voldoende vezels en voldoende drinken zijn erg belangrijk, maar vaak is het zo dat bijvoorbeeld die extra vezels zorgen voor meer klachten. Heb jij dat ook? Dan kan het FODMAP-dieet een goede therapie zijn.