Waar of niet waar?

  • Als je ongesteld bent, heb je minder zin in seks.
  • Je verliest heel veel bloed tijdens je menstruatie.
  • Als je samenwoont of samenwerkt met andere meisjes en vrouwen, ga je op den duur tegelijk menstrueren.
  • Een menstruatiecyclus duurt altijd 28 dagen.

Benieuwd naar de antwoorden? Kijk op www.libresse.nl

Negatieve beeldvorming

Toch is het niet zo vreemd dat wij vrouwen zo discreet zijn over menstrueren. Over ongesteld zijn wordt namelijk überhaupt nauwelijks gesproken of geschreven. Veel mensen vinden het zelfs een beetje vies. Hun reacties op het zien van een bebloed maandverbandje, of zelfs op een niet gebruikt maandverbandje, zijn doorgaans heel negatief. Het gevolg van dat zwijgen en negatief reageren is dat veel vrouwen zich weleens schamen voor hun menstruatie.

#bloodnormal

Uit een wereldwijd onderzoek onder ruim tienduizend mannen en vrouwen blijkt dat de helft van de ondervraagden vindt dat er een taboe heerst op menstruatie. “Zelfs op tv, in films, tijdschriften en boeken praat bijna nooit een vrouw openlijk over haar menstruatie”, vertelt Ineke van den Bemt, Marketing Manager Libresse.

“Dat is jammer. Want juist dat zwijgen zorgt ervoor dat het taboe blijft bestaan en menstruatie nog steeds een ongemakkelijk onderwerp is. Het is hoog tijd dat dat taboe wordt doorbroken. En daarom hebben wij de campagne #bloodnormal ontwikkeld.”

Bloed is rood

Zelfs fabrikanten van maandverband en tampons doen mee aan het taboe. Denk maar eens aan commercials die laten zien hoeveel vloeistof een maandverbandje kan opnemen. Doorgaans gebruiken ze daarvoor een blauwe vloeistof. Maar menstruatiebloed is natuurlijk gewoon rood.

Onderdeel van de campagne #bloodnormal is daarom een filmpje waarin niets mooier wordt gemaakt dan het is. Bloed is rood. Je voelt je niet altijd even vrolijk. Je hebt weleens buikpijn. En een maandverbandje verstop je niet in je bh. 

Gewoon jezelf zijn, ook als je ongesteld bent

In reclames zijn meisjes en vrouwen die ongesteld zijn ook altijd vrolijk en sportief. Dat is niet de realiteit. Vrijwel iedereen heeft tijdens de menstruatie wel eens last van buikkrampen. En onzeker zijn wij ook. Zo onzeker zelfs dat wij dingen die juist heel leuk zijn soms liever niet doen als wij ongesteld zijn. “Vooropgesteld dat je je goed voelt, kun je gewoon doen wat je wil als je ongesteld bent”, stelt Ineke.

“Met een tampon of een cup kun je prima zwemmen. En sporten of uitgaan is evenmin een probleem. De producten die verkrijgbaar zijn op internet, in de supermarkt of bij de drogist bieden een uitstekende bescherming.”

Niet lekker in je vel

Als je niet lekker in je vel zit en last hebt van buikpijn dan is je eerste reactie met een warme kruik of een pijnstiller lekker wegkruipen op de bank. Toch is het, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, juist dan een goed idee om te gaan sporten. “Sporten helpt om de pijn te verlichten”, weet Ineke. “Bijkomend voordeel is dat je lichaam tijdens het sporten endorfine aanmaakt. Dat is een stofje waar je blij van wordt. En om dat te bereiken, hoef je echt niet de marathon te lopen. Probeer het maar eens. Je zult zien dat je je beter voelt.”