Jaarlijks worden ruim 1,3 miljoen Nederlanders gebeten door een teek. Als die teek besmet is met de Borrelia bacterie is de kans groot dat de teek de bacterie doorgeeft. En die bacterie kan leiden tot de ziekte van Lyme. In 2017 werden ruim 27.000 Nederlanders besmet met deze bacterie.

Bij een besmetting kunnen symptomen ontstaan zoals koorts, hoofdpijn, een stijve nek en vermoeidheid. Als de ziekte niet tijdig wordt herkend en behandeld, kan de bacterie zich verder verspreiden door het lichaam en kunnen ernstige en zelfs blijvende klachten ontstaan.

De meeste mensen weten dat ze alert moeten zijn bij een tekenbeet. En dat, zeker als een cirkel verschijnt rondom de plek waar ze zijn gebeten, sprake kan zijn van de ziekte van Lyme. Op dat moment gaan mensen doorgaans naar de dokter. “Maar in ongeveer de helft van de gevallen ontstaat geen rode ronde cirkelt”, vertelt Marlou Berbers, woordvoerder van Imhotep Medical Products."

“En het beleid van de gezondheidszorg in Nederland is dat er alleen wordt getest als die cirkel er wel is.” Dat kan tot gevolg hebben dat de ziekte pas in een veel later stadium wordt herkend en behandeld. “En dan kan al sprake zijn van ernstige en zelfs blijvende klachten.”

Het is mogelijk met een zelftest te controleren of je bent besmet met de Borrelia bacterie. “Dat kan met de Easy Home Test Lyme – Tekenbeet”, legt Berbers uit. “Door middel van een vingerprik neem je bij jezelf een paar druppels bloed af. Met een pipet breng je dat bloed aan op een testcassette. Als je daarna nog enkele druppels van de bijgeleverde vloeistof toevoegt, heb je na 10 tot 15 minuten de uitslag. Is die uitslag positief, maak dan een afspraak met je huisarts. Hoe eerder de behandeling wordt gestart, des te groter de kans op volledige genezing.”