Elise Braat

Productspecialist

De Gynefix is een hormoonvrij koperspiraal, die bestaat uit een chirurgisch draad waaraan enkele koperionen zijn geregen. De vormgeving is daarmee compleet anders dan die van het klassieke T-vormige koperspiraal, waarbij koperdraad om een plastic frame is gewikkeld.

Elise Braat, Business Development Manager bij B-Medical, het bedrijf achter de bijzondere spiraal: “Er wordt vaak gedacht dat de baarmoeder een holte is, maar in werkelijkheid bestaat dit vrouwelijke geslachtsorgaan uit twee spieren die vrijwel op elkaar liggen. Je kunt je voorstellen dat het lastig is om daar zomaar een T-vormig spiraal tussen te plaatsen.

Vaak past het nét niet, waardoor de kans bestaat dat de spiraal verzakt en dan zijn werk niet meer goed doet. Ook kan de klassieke spiraal vervelend in de zijkanten van de baarmoeder prikken. De Gynefix kent deze problemen niet, maar is vanwege het bijzondere flexibele ontwerp en de kleine uitvoering juist geschikt voor vrijwel iedere vrouw.”

Minder bijwerkingen

Een koperspiraal beschermt tegen zwangerschap door de afgifte van koper. Een vervelend neveneffect van koper is echter dat het menstruatieklachten kan verergeren. Elise legt uit hoe Gynefix deze bijwerking drastisch vermindert en toch minstens zo veilig is als andere koperspiralen.

“Bij de klassieke spiraal is het gedeelte koper dat tegen het plastic frame aan zit, niet werkzaam. Dit betekent dat er meer koper nodig is om hetzelfde beschermende effect te bereiken als in ons ontwerp. In de Gynefix hangen de koperionen aan een draadje, waardoor ze rondom koper afgeven. Hierdoor kunnen wij het kopergehalte lager houden, waardoor de kans op verergerde menstruatieklachten afneemt.”

Natuurlijke cyclus

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen voor hormoonvrije anticonceptie kiezen. De één reageert slecht op de hormonen en krijgt last van bijwerkingen zoals stemmingswisselingen of overgewicht, de ander wil liever zo min mogelijk ‘troep’ in haar lichaam. “Wat de reden ook is, een belangrijk voordeel van hormoonvrije anticonceptie is dat de natuurlijke cyclus gewoon blijft doorgaan.

Dit betekent dat na het verwijderen van de spiraal, de oorspronkelijke vruchtbaarheid direct terugkeert. Iets wat natuurlijk zeer wenselijk is als zich op een bepaald moment een kinderwens aandient”, aldus Elise.

Betrouwbare bescherming tegen zwangerschap

Gynefix biedt 99% bescherming tegen zwangerschap en is hiermee één van de meest betrouwbare anticonceptiemethoden. De spiraal wordt met een knoopje verankerd in de baarmoederwand, en kan dus niet verzakken, zoals bij de klassieke spiraal wel kan gebeuren. Eenmaal goed geplaatst doet Gynefix 5 jaar lang zijn werk, zonder dat je er omkijken naar hebt.  

“Wij trainen gynaecologen door het hele land in het correct plaatsen van onze spiraal en raden vrouwen dan ook altijd aan om deze uitsluitend door een getrainde gynaecoloog te laten plaatsen.” Wil je weten waar bij jou in de buurt een getrainde gynaecoloog zit, neem dan contact op met B-Medical.