In Nederland zijn bulten en jeuk eigenlijk onze grootste zorgen als het om muggenbeten gaat. “Maar”, waarschuwt Knols, “die situatie is aan het veranderen. Zo was er afgelopen jaar een recordaantal uitbraken van Aziatische tijgermuggen in Nederland. Die komen ons land binnen via importproducten.

Geen goede ontwikkeling, want deze muggen zijn zeer bedreven in het overdragen van ziektes. Tegelijkertijd zijn er steeds meer mensen die de wereld overreizen en virussen, parasieten en bacteriën uit verre oorden mee terugnemen naar Nederland.

Deze combinatie is potentieel levensgevaarlijk, want het zijn ideale omstandigheden voor het ontstaan van een epidemie.” Een reëel risico, zo blijkt uit de meerdere voorbeelden waarbij dit scenario zich voltrok.  “In 2012 brak op Madeira knokkelkoorts uit. Dit virus werd daar binnengebracht door één enkele reiziger uit Venezuela. Eenmaal thuisgekomen besmette hij in korte tijd vele Afrikaanse muggen, die op hun beurt het virus binnen enkele maanden onder meer dan 2000 mensen verspreidden.”

Stilstaand water opruimen

Goed idee dus om jezelf te beschermen tegen muggenbeten. Knols vertelt hoe je dat het beste kunt doen. “Eerste prioriteit is het controleren van de omgeving van je huis op stilstaand water. Dat zijn namelijk ideale broedplaatsen voor muggen. Niet de vijver, want daarin zwemmen vissen die de larven opeten, maar denk aan de regenton, een emmer, een oud verfblik dat is achtergebleven en ook in de dakgoot kan water blijven staan.

Eerste prioriteit is het controleren van de omgeving van je huis op stilstaand water.

Mocht hiermee het probleem niet volledig zijn verholpen dan zijn horren en klamboes zeer effectieve methoden om muggen op afstand te houden. En wil je ’s avonds buiten zitten, smeer dan alle onbedekte delen van je lichaam in met Deet of speciale eucalyptusolie.” Een doorn in het oog van Knols zijn middelen waar je vaak grof geld voor betaalt, maar die niet werken.

“Neem die polsbandjes die zijn geïmpregneerd met citronellaolie, die bieden een schijnveiligheid. Het is aangetoond dat ze niet werken. Toch zijn er mensen die naar gebieden gaan waar malaria voorkomt, en geen malariatabletten nemen omdat ze zich met zo’n bandje veilig wanen. Dat kun je toch niet maken?”

Muggen komen niet op licht af

Er zijn veel feiten en fabels rond muggen. Een feit is bijvoorbeeld dat de ene persoon vaker wordt gebeten dan de andere. Dat dit zou komen door lichaamstemperatuur is dan echter weer een fabel.

“Muggen worden aangetrokken of afgestoten door geur. Ieder mens heeft zijn eigen unieke geurprofiel en is daarmee in meer of mindere mate aantrekkelijk voor muggen. Dat is ook de reden dat, als je met z’n tweeën ’s nachts in bed ligt, de één vol zit met muggenbeten en de ander niet.”

Een andere hardnekkige fabel is dat muggen op licht afkomen. “Dat klopt niet. Ze reageren op geur niet op licht. Die insectjes die je rond een brandende lamp ziet zitten als je ’s avonds het raam openlaat staan, zijn géén muggen”, aldus Knols.

“Niet aankomen, niet krabben, dat is de beste remedie”, vertelt Knols, die ook wel weet dat dit soms lastig is.