Stichting Darmgezondheid is een platform dat zich in zet voor een betere bewustwording over het belang van gezonde darmen, een goede darmflora en wat te doen als het niet goed gaat met de darmgezondheid. 

Ons doel is om dé kennisbank te worden voor alles over darmen, darmklachten en darmgezondheid voor zowel darmpatiënten als geïnteresseerden en zeker ook zorgprofessionals zoals huisartsen, diëtisten en MDL-artsen. 

Dit doen wij door onafhankelijk dagelijks nieuwe kennis en wetenschap te vertalen naar begrijpelijke taal om zo bij te dragen aan een gezonder Nederland. Daarnaast publiceren wij maandelijks een column van een expert op darmgebied en verloten wij darm-gerelateerde boeken onder onze bezoekers. Ook kunnen patiënten en geïnteresseerden terecht bij ons voor vragen over darmgezondheid. 

De brede doelgroep zorgt ervoor dat stichting Darmgezondheid de verbindende factor is tussen patiënt, maatschappij en zorgprofessionals. De patiënt heeft toegang tot wetenschappelijke diepgang omtrent zijn/haar ziektebeeld, de maatschappij wordt ingelicht over het belang van gezonde darmen en alarmsymptomen en de zorgprofessionals kunnen op laagdrempelige manier op de hoogte blijven over relevant wetenschappelijk nieuws, maatschappelijk relevante onderwerpen en patiënten verwijzen voor extra verdieping. 

De kracht ligt in het bijdragen aan meer begrip, acceptatie, preventie van darmziekten, en stimuleren wij de maatschappij om zelf actief met hun darmgezondheid bezig te gaan.

FEITEN

  • De darmflora bestaat uit ruim 10x zoveel cellen als het menselijk lichaam
  • Hoe diverser de darmflora, hoe gezonder de darmen
  • Darmspoelingen hebben nog nooit een positief effect op de darmflora laten zien
  • Niet gluten, maar fructanen, lijken de boosdoener bij buikklachten bij gluten-intolerantie
  • Poeptransplantaties zijn de remedie bij Clostridium diarree, maar mogelijk voor nog veel meer aandoeningen, zowel binnen als buiten de darmen
  • Chronische darmontstekingen (IBD) komen steeds vaker voor en waarschijnlijk deels te wijten aan het ongezonde westerse dieet
  • Probiotica zijn effectief bij ter voorkoming van antibiotica geassocieerde diarree