“Met een vrouwencondoom neemt de vrouw zelf de controle, in plaats van afhankelijk te zijn van een herencondoom en van de man om dat mee te brengen”, zegt René van der Mark, sales en marketing directeur bij Mediphos OTC Consumer Health B.V., dat onder meer het vrouwencondoom FC2 verkoopt. Volgens Van der Mark bestaan er maar een handvol merken vrouwencondooms. Ze zijn nog niet zo populair als ‘gewone’ condooms en toch hebben ze volgens hem verschillende voordelen.

Voordelen

Het grootste voordeel van het FC2 vrouwencondoom ligt in het feit dat het latex-vrij is, het is gemaakt van een synthetisch rubber dat Nitrile heet. Hierdoor kunnen mensen met een latex allergie of gevoeligheid nog steeds een condoom gebruiken. Daarnaast voelt het condoom veel natuurlijker aan omdat het de lichaamswarmte verspreid, en is het ook nog eens geurloos. Volgens van der Mark is vrouwencondoom daarnaast dunner dan sommige herencondooms, waardoor het gevoel tijdens de seks kan verbeteren.”

Het materiaal kan i.c.m. alle soorten glijmiddelen gebruikt worden, terwijl een latexcondoom poreus word wanneer het met olie in aanraking komt.

“Het vrouwencondoom bestaat uit een binnenste en een buitenste ring, met daartussen nitrile rubber die de wanden van de vagina bedekt. De plastic ring breng je in de vagina in, de  zachte ring plaats je over de buitenste schaamlippen. Het voordeel daarvan is dat bij juist gebruik ook die plek beter beschermd is tegen soa’s.

Vrouwencondoom