“Via een vriendin van de basisschool ben ik op mijn zesde in aanraking gekomen met hockey. Die liefde voor balspelletjes heb ik nog steeds en ik heb alle balsporten weleens gedaan. Ik houd van het spelelement. In een vorig leven ben ik vast een hond geweest.  Nu speel ik veel tennis om fit te blijven. Samen met een aantal oud-teamgenoten zit ik in een competitieteam. Dat is supergezellig en heerlijk om in de buitenlucht te doen!

Spelletjes

Ik ben sowieso gek op spelletjes. Als kind kon ik zes uur achter elkaar Monopoly spelen. Ook deed ik aan schaken, stratego en allerlei kaartspelletjes. Strategisch nadenken past bij mijn persoonlijkheid. Tijdens mijn hockeycarrière pokerde ik en op een gegeven ogenblik ben ik benaderd door Team PokerStars om toernooien te spelen samen met ander topsporters zoals Boris Becker en Usain Bolt.

Sporten

Naast het tennissen, heb ik een onderhoudsregime waarbij ik intervaltraining doe en wat krachttraining. Verder sta ik regelmatig op mijn loopband thuis. Dat is laagdrempelig en ik kan het op ieder moment van de dag doen, terwijl ik een serie als ‘Scandal’ of ‘Love Island’ kijk. De tijd gaat dan sneller voorbij.

Leven na de topsort

Voor mij is een gezonde leefstijl vooral blij zijn met wie je als mens bent. Ik ben dus geen oud hockeyster. Ik ben gewoon Fatima en steeds in ontwikkeling. Ik ben nooit de dunste van het team geweest en ben daar nooit zo mee bezig geweest, omdat ik toen altijd in beweging was. Toen ik ruim tien jaar geleden stopte met hockey, heb ik mijn weg daarin moeten vinden.

Uiteindelijk moet je gewoon minder eten en meer sporten, maar ik heb ondervonden dat dat niet zo makkelijk is in het dagelijkse leven.  Na het boek ‘De Voedselzandloper’ ben ik mij meer gaan verdiepen in voeding, want dat is de benzine waar wij op gaan. Ik kan niet - nu ik geen topsport meer bedrijf  - onbeperkt pasta erin gooien. Hoe ouder je wordt, hoe trager je stofwisseling.

Natuurlijk heb je de ene keer meer discipline dan een andere keer. Dat geldt voor sporten en gezond eten. Daar moet je je bij neer kunnen leggen. Het normale leven is soms al topsport genoeg.”