1. Je kunt op elk moment in je cyclus zwanger worden

Hoewel je misschien denkt dat onbeschermde seks op sommige momenten geen kwaad kan, is niets minder waar. Tijdens de menstruele cyclus zijn er namelijk bijna geen ‘veilige’ dagen.

Het moment van de eisprong kan elke maand variëren én spermacellen kunnen tot vijf dagen leven. Daarom is het bijna iedere dag mogelijk dat er een zwangerschap ontstaat.

2. Je bent zeker niet de enige

Elke week gaan er maar liefst 6000 morning-afterpillen over de toonbank. Dertig procent van alle vrouwen heeft minimaal één keer per jaar onbeschermde seks.

Heb je een keer onveilig gevreeën, dan is dat balen. Maar je bent dus zeker niet de enige en je schamen is niet nodig. Wel is het natuurlijk verstandig om snel in actie te komen als je geen zwangerschap wilt.

3. Zo werkt de morning-afterpil

Met de morning-afterpil kun je een zwangerschap voorkomen. Deze pil stelt de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, uit. Hierdoor kunnen aanwezige spermacellen de eicel niet bevruchten.

De morning-afterpil breekt dus geen zwangerschap af en er is ook geen sprake van abortus. De pil is in te nemen tot drie dagen nadat er onbeschermde seks is geweest, dus niet alleen de dag erna. Al blijft het belangrijk om ‘m wel zo snel mogelijk te slikken.

4. Eventuele bijwerkingen van de morning-afterpil

Bij sommige vrouwen treden na inname van een morning-afterpil bijwerkingen op. De meest voorkomende zijn hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn. Ze zijn tijdelijk en komen voor bij ongeveer één op de tien gebruikers.

5. Hier is -ie te koop

Misschien wel zo fijn en goed om te weten: voor een morning-afterpil hoef je niet naar de huisarts. Deze is zonder recept te koop bij drogist en apotheek. In sommige drogisterijen ligt hij gewoon in het schap, dus hoef je er niet om te vragen.