Monique Brood-van Zanten

Monique Brood-van Zanten
Arts endocrinologische gynaecologie
 

Vrouwen in de overgang die op het spreekuur komen van arts Monique Brood-van Zanten hebben vaak last van opvliegers. Ze zijn geprikkeld en voelen zich zichzelf niet meer. Maar dat ze soms ook kampen met vaginale droogheid, daar komen ze veelal niet als eerste mee.

De schaamte is blijkbaar groot. “Daarbij komt dat ik natuurlijk ook niet weet welke vrouwen ik níet zie; de groep die dus kampt met vaginale droogheid maar er geen hulp voor durft te zoeken. Het is jammer dat er een taboe rust op het onderwerp. Zeker als je bedenkt dat de impact nogal groot kan zijn.

Niet alleen kan fietsen pijnlijk zijn, ook ontstaat er bij sommigen pijn bij het vrijen. Uiteindelijk leidt dat tot libidoverlies. Dat heeft bij sommige mensen vervolgens weer een grote invloed op hun relatie. Soms zodanig, dat ik stellen doorverwijs naar een seksuoloog.

Andere keren ontstaat er als gevolg van vaginale droogheid licht bloedverlies. Dat zorgt bij veel vrouwen voor de nodige onrust”, vertelt Brood-van Zanten, arts endocrinologische gynaecologie bij het VUmc, Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en AMC. Het is dus raadzaam om de klacht in ieder geval te bespreken. Bij veel vrouwen is de huisarts het eerste aanspreekpunt.

Afname hormonen

Vaginale droogheid (ook wel vaginale atrofie) ontstaat onder meer doordat de hoeveelheden van het hormoon oestrogeen en van de stof collageen in de slijmvliezen afnemen. Veel vrouwen gebruiken vaginale gels en glijmiddelen bij het vrijen. Helaas, zo zegt Brood-van Zanten, kunnen daar wel risico’s aan kleven.

Daarnaast is de toepassing van vaginaal oestrogeen een optie.

“Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat veel van deze middelen een verkeerde zuurgraad hebben en dat heeft geen gunstige invloed op de vagina. Er kunnen zelfs infecties ontstaan.

Check bij de huisarts of gynaecoloog dus welk vaginaal vochtinbrengend middel (gel of capsule) je wel veilig kunt gebruiken.” Daarnaast is de toepassing van vaginaal oestrogeen een optie.

Onderzoek

Of er daadwerkelijk sprake is van vaginale droogheid, en of de klachten niet op een ander probleem duiden, kan de huisarts of gynaecoloog vaststellen met een inwendig onderzoek.

Met behulp van een speculum, ook wel eendenbek genoemd, kan de vagina worden bekeken. Een afwijking die op vaginale droogheid duidt, is dun, kwetsbaar en bleek slijmvlies.

Advies van de arts

Vrouwen in de overgang moeten zich goed laten informeren, vindt Brood-van Zanten. “Verder is het heel belangrijk om je autonomie te behouden en je vooral niets te laten opdringen. Helaas wordt er door sommigen nog steeds wat lacherig over de overgang gedaan.

Daar moeten we mee ophouden. “De opmerking “Niet zeuren” moet bij mensen in ieder geval uit de vocabulaire. Het kan helpen als er meer bekend wordt over het onderwerp en het heeft volgens mij zeker nut als ook meer mannen weten wat de overgang inhoudt.

Gelukkig wordt er inmiddels al meer over de overgang gesproken dan vroeger. Niks aan de klachten doen is in ieder geval zonde. Zeker als je bedenkt dat we nog gemiddeld 30 jaar te gaan hebben.”

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Aspen Netherlands B.V.