Dat moment ligt meestal ergens tussen je 45e en 55e jaar. Maar je kan al veel eerder klachten ervaren. De hormonale veranderingen kunnen al beginnen vanaf je 35e jaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt dan af en kan zorgen voor allerlei verschijnselen op lichamelijk- en emotioneel vlak.

Vervelende klachten

Natuurlijk denk je direct aan nachtzweten en forse opvliegers, maar er zijn meer klachten mogelijk in de overgang. Denk aan stemmingswisselingen, hartkloppingen, vermoeidheid, hoofdpijnklachten, gewrichtspijn, gewichtstoename, slapeloosheid en libidoverlies.

Roofbouw

Soms speelt mee dat vrouwen jarenlang roofbouw plegen op hun lichaam. Het combineren van een gezin, werk en sociaal leven kan nu ineens zijn tol gaan eisen. Ze hebben te lang, te hard en onder teveel stress gewerkt. De hormoonveranderingen in de overgangsperiode verstoren het wankele evenwicht en zorgen voor klachten.

Bovendien is er in emotioneel opzicht veel gaande in het leven van een vrouw in de overgang. Ze moet afscheid nemen van haar jeugdige- en vruchtbare periode. Veel vrouwen vinden dat een moeilijk proces en voelen zich depressief, emotioneel of humeurig.

Maar dat hoeft niet!

Acupunctuur kan ervoor zorgen dat je overgang makkelijker verloopt. Acupunctuur helpt extreme hormoonschommelingen van oestrogeen en progesteron terug te brengen naar normale schommelingen. Hierdoor verlicht het je bijbehorende klachten.

Daarnaast kan acupunctuur je hoeveelheid gelukshormoon (serotonine) verhogen. Op deze manier brengt acupunctuur je energiehuishouding weer in balans en voel je je al snel een stuk beter en meer in evenwicht.

Natuurlijk en veilig

Accupunctuur is een natuurlijke en veilige manier om allerlei klachten te verzachten. Het doet geen pijn en heeft geen bijwerkingen. Een acupuncturist werkt vanuit de gedachte dat lichamelijke- en geestelijke klachten ontstaan door een verstoring van je energiehuishouding. Tijdens de behandeling plaatst hij of zij zeer dunne naaldjes op bepaalde plaatsen in je lichaam. Zo wordt de energiestroom gereguleerd en komt je energiehuishouding weer in balans. De heftigheid van je klachten wordt minder en je klachten zullen zich ook minder vaak voordoen. Je behandeling kan gecombineerd worden met leefstijladviezen, voedingsadviezen en lichte qi gong oefeningen.

Geniet van je overgang

Acupunctuur kan je helpen deze nieuwe periode in je leven goed door te komen! Wil je meer weten? Kijk op www.acupunctuur.nl voor een goed opgeleide NVA-acupuncturist.