Barbara Havenith

Barbara Havenith
Vrouwarts en orthomoleculair arts

Fotograaf: Babet Hogervorst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke voordelen hebben supplementen voor vrouwen?

“Ik wil vooropstellen dat een gezonde, volwaardige en gevarieerde voeding het allerbelangrijkst is. Voedingssupplementen zijn geen vervanging daarvan, maar kunnen sommige vrouwen ondersteuning bieden. In het dagelijks leven krijgt lang niet iedereen genoeg van bepaalde vitaminen en mineralen binnen.

Een deel van de mensen kiest daarom voor supplementen. Een veelgebruikte vitamine is vitamine D. Het is bekend dat een grote groep vrouwen deze zelf te weinig aanmaakt via zonlicht.”

Wat is er veranderd met betrekking tot voedingssupplementen in de loop der jaren?

“Duidelijk is in ieder geval dat het er meer zijn dan ooit. Het aanbod duizelt mensen en dat is lastig. Op de vrouwenpoli zie ik vrouwen die heel bewust bepaalde supplementen slikken, maar ook een groep die eigenlijk helemaal niet weet waar ze precies toe dienen.”

Wat weten vrouwen niet over voedingssupplementen?

“Er bestaan nogal wat misverstanden over supplementen. Sommige vrouwen denken dat als je een poosje een supplement gebruikt, dat voor de rest van je leven werkt.

Zo zit het niet. Ook worden supplementen soms verward met medicijnen. Ze grijpen niet in op een bepaalde celfunctie, maar worden gebruikt als aanvulling op voeding.”

Welke stoffen zijn belangrijk voor vrouwen?

“Dat zijn er heel veel. Bovendien hebben mannen net zo hard vitaminen en mineralen nodig. Magnesium is een van de mineralen. Het is onmisbaar bij wel 350 lichaamsfuncties. Het heeft vele voordelen. Ik noem het wel eens het cement van de botten. Het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten.

Magnesium is een van de mineralen.

Magnesium halen we onder meer uit groente, zoals (biologische) spinazie en sla. In het dagelijks leven eten veel vrouwen hier niet genoeg van om ook genoeg magnesium binnen te krijgen. Een reden waarom gekozen kan worden voor supplementen.”

Hoe verhoudt magnesium zich dat tot de overgang?

“In de overgang hebben vrouwen een grotere kans op botafbraak en dat is een reden waarom sommige vrouwen ervoor kiezen om magnesium, calcium en vitamine D te nemen. Dat kan met behulp van een voedingssupplement.

Ook door het nemen van een bad waarin het mineraal is opgelost, aangezien het ook via de huid wordt opgenomen. Van magnesium wordt ook gezegd dat het gunstige invloeden heeft op de hersenen.

Ik ken vrouwen in de overgang die kiezen voor magnesiumsupplementen vanwege depressieve gevoelens en concentratieverlies. Het wordt gebruikt bij stressklachten en ook ten behoeve van de energie aanmaak. Magnesium wordt ook wel genomen als mensen zich slap en futloos voelen.”