Doordat tijdens de menopauze de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam afneemt, daalt ook de hoeveelheid collageen in je huid. Je huid wordt minder dik en minder elastisch. Bijkomend probleem is dat de huid ook minder goed vocht kan vasthouden waardoor de huidveroudering verder versnelt. “In mijn praktijk komen steeds meer vrouwen van rond de vijftig jaar met vragen over hun huid”, vertelt Liberton.

“Gebruik goede producten, zorg voor gezonde voeding, zon verstandig, rook niet en slaap voldoende”

“Dat is op zich een goed teken want het toont aan dat vrouwen al die huidklachten, die horen bij de overgang, niet meer voor lief nemen. Vroeger dachten vrouwen ‘het hoort erbij dus ik moet er maar mee dealen’. Nu gaan ze actief op zoek naar oplossingen. Het goede nieuws is dat er wel degelijk iets aan te doen is.”

Extrinsieke en intrinsieke oorzaken

Je kunt het verouderingsproces natuurlijk niet stoppen maar je kunt het proces wel aanzienlijk vertragen en je kunt de kwaliteit van je huid verbeteren. “Zodra je snapt wat er met je lichaam gebeurt, kun je maatregelen nemen”, legt Liberton uit. “Er zijn tijdens de overgang twee soorten oorzaken van klachten: extrinsieke en intrinsieke. Bij extrinsieke oorzaken gaat het om klachten veroorzaakt door invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en luchtvervuiling. Intrinsieke oorzaken komen van binnenuit.

Een voorbeeld hiervan zijn klachten die ontstaan doordat je oestrogeenniveau lager wordt. Dat maakt je huid dunner, droger en minder elastisch. Het aantal talgklieren vermindert en de talgklieren die je hebt, produceren minder talg waardoor de huid weer minder elastisch en kwetsbaarder wordt. In die periode ontstaat ook meer trans-epidermaal waterverlies, oftewel waterverlies uit de huid. Je huid wordt droger. Veel vrouwen constateren behalve een droge ook een slappe huid, dat komt weer door het verlies van elasticiteit.”

“Ga naar een goede dermatoloog of een cosmetisch arts voor goed advies”

Smeren, smeren, smeren

Al die factoren maken het belangrijk maatregelen te nemen om je huid te beschermen, te hydrateren, elastischer te maken en zo het dunner worden zoveel mogelijk af te remmen. “Beschermen kun je met een crème met een hoge beschermingsfactor. Daarmee voorkom je verdere foto-aging, huidveroudering door de zon. Het gebruiken van crèmes met een hoge beschermingsfactor is overigens ook als je jong bent heel belangrijk. Zonnebeschadiging ontstaat namelijk niet van de ene op de andere dag maar is een proces dat al tientallen jaren aan de gang is. Hydrateren is mogelijk met een goede dag- en nachtcrème. Zo’n crème maakt dat je huid gedurende de nacht en de dag niet verder uitdroogt.” 

Gezonde lifestyle

Naast producten die de huid beschermen en voeden van buitenaf, zijn er ook mogelijkheden om de huid van binnenuit te beschermen en te voeden. “Denk aan omega-3-vetzuren zoals die zitten in vette vis. Die vetten voeden het natuurlijke beschermende waslaagje van de huid waardoor de huid beter gehydrateerd en beter beschermd wordt. Ook voeding die lycopeen bevat, zoals tomaten, is heel goed. Lycopeen versterkt de aanmaak van procollageen en dat bevordert de elasticiteit van je huid.

“Terwijl je slaapt, is je lichaam bezig met allerlei herstellende processen”

Suiker is daarentegen een stof die de verharding van collageen versnelt. Dat moet je dus zo min mogelijk gebruiken. Roken is heel slecht voor je huid. Roken breekt collageen af en zorgt ook dat bloedvaatjes fragieler worden. De metalen in de sigaret slaan neer op je huid waardoor je ook nog een grauwere huid krijgt. Tenslotte is het heel belangrijk dat je voldoende nachtrust krijgt. Terwijl je slaapt, is je lichaam bezig met allerlei herstellende processen. Een van die processen is het vernieuwen van je huid. Slecht slapen is slecht voor je huid.”

Zon is niet per definitie slecht

Als je gezond leeft en goede producten gebruikt die je huid beschermen en voeden dan is zon niet per definitie slecht. “Je hebt zon ook nodig voor je gezondheid”, vertelt Liberton. “Dankzij de zon maak je bijvoorbeeld vitamine D aan. Zolang je je huid goed beschermt en niet op het heetst van de dag gaat liggen bakken, kun je prima buiten wandelen of sporten. Goede dag- en nachtcrèmes gecombineerd met een product met een hoge zonnefactor  beschermen, voorkomen vochtverlies van de huid en zorgen ervoor dat de huid niet meer droog is.”