Sandra Wijdenes

Sandra Wijdenes
Adviserend verpleegkundige bij Van Heek Medical

Incontinentie komt boven de veertig jaar bij een kwart van de vrouwen voor. Het is niet zo vreemd dat deze klacht in deze fase van een vrouwenleven ontstaat. Tijdens de overgang verandert het lichaam, de hormoonspiegel en spieren worden slapper.

Daarnaast hebben vrouwen in vergelijking met mannen een kortere urinebuis waardoor ze nou eenmaal sneller last krijgen van urineverlies. Vanaf zeventig jaar hebben mannen en vrouwen evenveel last van dit verschijnsel.

Blijf niet aanmodderen

Wij spreken van urineverlies als je langer dan twee maanden last hebt van dit verschijnsel. “Vaak merken vrouwen in de overgang het als ze moeten hoesten of niezen,” vertelt Sandra Wijdenes, werkzaam als adviserend verpleegkundige bij Van Heek Medical en bij verschillende apotheken in Noord-Holland.

“Een bezoek aan een huisarts geeft vaak verduidelijking over de oorzaak. Blijf dus niet aanmodderen met maandverband en wc-papier. Dat zorgt alleen maar voor meer irritatie. Gebruik de inlegverbandjes en verbanden, die voor urineverlies bedoeld zijn, want dit incontinentiemateriaal wordt vergoed door zorgverzekeraars.”

Durf er voor uit te komen

De verpleegkundige ziet vaak dat mensen zich schamen om over deze klacht te praten, maar vindt dat vrouwen dit juist meer met elkaar moeten doen. “Je bent echt niet de enige, dus durf er voor uit te komen.” Na een bezoek aan de huisarts worden de meeste vrouwen doorverwezen naar bijvoorbeeld een verpleegkundige als Wijdenes.

Tijdens een intakegesprek wordt in kaart gebracht wat de mate van incontinentie is. Daar zijn drie gradaties voor: licht (druppels en scheutjes), matig (scheuten tot grote golven) en zwaar (de hele ontlasting). Ook komen een aantal andere zaken tijdens het gesprek naar voren: de duur van urineverlies, voeding, leefstijl en medicijngebruik.

Tips

Tip 1

“Op het spreekuur in een apotheek heb ik weleens een vrouw gehad, die last had van incontinentie en bij wie het ook in de familie voorkwam. Zij rookte veel, waardoor ze veel moest hoesten, en dronk meer dan tien koppen koffie per dag. Door een verandering in haar levensstijl werd het urineverlies een stuk minder. Met andere woorden, je kunt in veel gevallen ook zelf wat aan urineverlies doen.

Tip 2

Bewegen en bekkenbodemtherapie helpen om de (blaas)spieren sterker te maken. Zorg dat je vochtinname is verdeeld over de dag waardoor het makkelijker is om je plas op te houden.

Tip 3

Wees je ook bewust van wat je drinkt. Van koffie en energiedrankjes moet je bijvoorbeeld vaker plassen. Zorg dat je goed uit plast en hier ook de tijd voor neemt. Ik zeg altijd dat je als een echte koningin moet zitten op het toilet!”