Tip 1: Val af

Een belangrijke oorzaak van een verhoogde aanmaak van oestrogenen is een hoog vetpercentage. In het vetweefsel zit het enzym aromatase dat kan zorgen voor een omzetting van testosteron in oestrogeen. Een hoger vetpercentage maakt dus vrouwelijker en zorgt voor meer oestrogeen (oestron). Progesteron wordt trouwens niet aangemaakt in het vetweefsel. Afvallen is dus het eerste grote aandachtspunt in de leefstijl.

Tip 2: Vermijdt chemische hormoonverstorende stoffen

Daarnaast kunnen we ook chemische hormoonverstorende stoffen binnenkrijgen die zich in het lichaam gedragen als oestrogeen. Dit worden ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Xeno-oestrogenen vinden we bijvoorbeeld in zachte plastic verpakkingen van vloeistoffen (vooral olie in plastic fles is een afrader), bestrijdingsmiddelen en als toevoeging in bepaalde cosmetica (parabenen).

Tip 3: Zorg voor een goede leverwerking

Om een goede leverwerking en afbraak van oestrogenen te garanderen zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten:

1. Probeer de groente-inname eens te verhogen naar 500 gram per dag en kijk wat dit doet. Chlorofyl uit bladgroenten kan namelijk een positieve werking hebben. 

2. Je kunt meer kool zoals broccoli gaan eten vanwege de positieve werking van het aanwezige stofje DIM.

3. Eet wat meer (orgaan)vlees, noten, granen en/of bladgroenten voor de B-vitamines.

4. Eet meer vezels om afbraakproducten van oestrogeen in de darmen te binden en af te kunnen voeren.

5. Zorg voor een lage alcoholinname. Als de lever alcohol afbreekt dan heeft dit de voorkeur boven een goede afbraak van oestrogenen en dit verergert oestrogeendominantie.

Tip 4: Ondersteun met supplementen

Supplementen die vaak bij oestrogeendominantie worden ingezet zijn DIM, indol-3-carbinol, curcuma longa, vitamine B-complex, vitamine D3. Zorg wel dat dit op advies van een deskundige gebeurt.

Tip 5: Verminder stress

Een hoog gehalte van het hormoon cortisol in het bloed bij chronische stress heeft een averechts effect op oestrogeendominantie. Bij hevige stress zal het hormoon cortisol zeer veel aangemaakt worden en dit vermindert de werking van progesteron. Het lichaam zal alle energie focussen op het managen van de stress en het voortplantingssysteem als bijzaak zien. Stress leidt dan ook tot meer klachten bij vrouwen met aanleg voor PMS, menstruele migraine en andere ziekten die het gevolg zijn van oestrogeendominantie.