Monique Hugen

Mede oprichter Squalan

“Ik heb altijd een heel gevoelige huid gehad”, vertelt Monique Hugen. “Door het gebruik van crèmes en make-up ontstonden uiteindelijk zulke ernstige problemen dat ik ruim tien jaar bij een dermatoloog onder behandeling ben geweest.

Ik kreeg continu hormoonzalven en antibioticumkuren voorgeschreven om de pijn en ontstekingen te verminderen. Maar de problemen gingen niet over. Ze werden zelfs steeds erger. Uiteindelijk ben ik zelf gaan onderzoeken welke stoffen die heftige reacties veroorzaakten.”

Verschillende stoffen

“Als je kijkt naar de lijst met ingrediënten op verpakkingen van crèmes en make-up dan schrik je. Er zitten enorm veel verschillende stoffen in. Vrijwel ieder product bevat conserveringsmiddelen, alcohol, parfums en allerlei stoffen die niet alleen invloed hebben op je huid maar ook op je hormoonhuishouding.

Conserveermiddelen zijn hormoonverstorende stoffen. Als je deze maar lang genoeg op een gezonde huid blijft smeren gaat het vanzelf een keer mis. Daarom krijgen veel vrouwen op latere leeftijd alsnog te maken met huidproblemen. Dat was bij mij dus duidelijk het geval.”

Onrustig

“Daarnaast heeft je huid, als je nog niet in de overgang bent, de laatste twee weken van je menstruatie al meer te verduren. Na je eisprong krijgt testosteron meer speelruimte. Dat kan ervoor zorgen dat je huid meer talg aanmaakt en je meer last krijgt van een onrustige huid.

Vrijwel ieder product bevat conserveringsmiddelen.

Ben je in de overgang dan maak je blijvend minder oestrogeen aan en ben je minder in staat vocht in je huid vast te houden. De overgang, stress, voeding, verkeerde producten, alles heeft invloed op de huid, ook op een gezonde mooie huid.”

Natuurlijke producten

Wil je je huid gezond houden, dan is mijn advies producten te gebruiken met 100% natuurlijke en zo min mogelijk ingrediënten. Je weet dan altijd precies wat je op je huid smeert. Vermijd parfum, parabenen en conserveermiddelen. Kortom, probeer ingrediënten te vermijden die de huid zouden kunnen gaan irriteren.

Dat je ‘voor iedere huid een ander product’ nodig zou hebben is vaak een verkooptruc van de cosmeticabranche. Sommige ingrediënten, zoals Squalan, zijn ‘juist’ geschikt voor elk huidtype, net zoals water en groente voor iedereen goed zijn.