Met wat voor overgangsklachten kreeg je te maken, Claudia?

Claudia: “De hitte-aanvallen waarover je vaak hoort heb ik ook gehad. Ik werd dikker terwijl ik altijd slank ben geweest. Verder merkte ik dat mijn stemming nogal wisselde, raakte ik depressief en was ik een stuk minder energiek. Er waren veel momenten dat ik het liefst thuis bleef. Gelukkig zorgde Robert ervoor dat ik af en toe uit huis ging, maar dat ik mezelf niet meer kende was vervreemdend.”

Robert: “Ik merkte natuurlijk dat Claudia’s gedrag veranderde. De link met de overgang legde ik niet direct, al had ik wel eens gehoord dat hormonen neerslachtigheid in de hand kunnen werken. Ze trok zich terug, had minder zin om dingen met het gezin te ondernemen en was niet meer die levenslustige en actieve vrouw van daarvoor. Nu ben ik nogal een gelijkmatig iemand en niet zo snel uit het veld geslagen, dus probeerde ik haar eerst een beetje op te porren en plande ik wat meer activiteiten om haar uit de passiviteit te trekken. Ook betrok ik haar meer en vroeg ik bijvoorbeeld vaker Claudia’s mening. Dat hielp wel wat.”

Claudia Schoemacher

Claudia: “Af en toe wilde ik me het liefst onzichtbaar maken”

Foto: Arjan Bos

Volgens jou had je overgang ook invloed op de zin in seks.

Claudia: “Absoluut. Ik was net bezig met mijn erotische boek Kamer 303. Bij het schrijven kon ik nog wel eens opgewonden raken van mijn eigen verhalen, maar bij de laatste hoofdstukken overheerste een dof gevoel. Ik moest veel meer aanspraak doen op mijn fantasie. Aanvankelijk dacht ik aan een incident en dat mijn libido gewoon tijdelijk iets lager was.”

Maar dat was niet zo?

Claudia: “Nee, want ik kreeg steeds minder zin in seks. Vrijen ging pijn doen. Nu weet ik dat er in de overgang minder oestrogeen wordt aangemaakt en dat er droogte in je slijmvlies kan ontstaan, ook in je vagina. Ik had nog nooit meegemaakt dat ik me af en toe het liefst onzichtbaar wilde maken, juist omdat ik altijd zo gek ben geweest van seks. Robert opperde toen dat het best wel eens met de overgang kon samenhangen.”

Robert: “Dat Claudia minder zin had om te vrijen was uiteraard iets waar ik me bij neer moest leggen. Natuurlijk ging ik niet zitten pressen. Wel moet ik er bij zeggen dat áls de mogelijkheid zich dan wel aandiende, ik daar graag op inging. We zijn niet ineens heel andere dingen gaan doen tijdens de seks en hebben er geen toeters en bellen bij gehaald, al kan dat anderen misschien wel helpen.”

Wat hebben jullie gedaan om je seksleven een boost te geven?

Claudia: “Heel belangrijk voor mij, en wat echt heel erg fijn was, is dat Robert en ik altijd vrij goed met elkaar communiceren. Dat hielp. Ook ging ik naar een gynaecoloog. Bij sommige vrouwen in de overgang kan het gebruik van glijmiddel helpen, zei ze, maar ik heb daar niet zo veel mee. Wat wél werkt voor ons, is meer tijd besteden aan het voorspel. Ik heb het idee dat de doorbloeding in de vagina dan meer op gang komt en voor mij is het dan weer fijn om te vrijen. Het betekent verder dat Robert wat meer zijn best moet doen. Vindt hij trouwens helemaal niet erg.”

Robert: “Het helpt ook om zo veel mogelijk samen te doen. Voor een deel heb ik als man misschien makkelijk praten. Ik heb zelf nog nooit zoiets meegemaakt en heb bij mijn weten geen midlife crisis gehad of zoiets. Maar je probeert zo optimaal mogelijk elkaar te stimuleren en van elkaar te genieten.”

Claudia: “De seks is niet weer helemaal hetzelfde als voor de overgang, we trekken er nu meestal meer tijd voor uit. Dat moet ook. Seksualiteit is echt niet het allerbelangrijkste, maar vormt wel het smeermiddel in je relatie.”

Heeft de overgang je ook iets positiefs opgeleverd?

Claudia: “Ik vind het wel fijn om niet meer te menstrueren. En het heeft nog een ander voordeel. Vroeger was ik veel seksueler en frivoler. Dat was leuk, maar ik was daardoor ook snel afgeleid. Nu mijn lichaam een beetje is uitgeraasd kan ik me een stuk beter focussen op andere zaken.”

Robert Schoemacher

Robert: “Het helpt om zo veel mogelijk samen te doen”

Foto: Arjan Bos

Hebben jullie tips voor mensen die hetzelfde meemaken?

Robert: “Wees open. Praat met je partner over wat je wilt, wat je nodig hebt en vraag jezelf ook af wat jij kunt doen. Aan anderen met een vrouw in de overgang raad ik aan ogen en oren open te houden en goed te letten op signalen. Misschien is het voor mij makkelijker vanwege mijn beroep, maar: maak het bespreekbaar. Neem ook de tijd samen en plan momenten waarop je er alleen voor elkaar bent.”

Claudia: “Ja, het kan heel goed zijn om er zo nu en dan samen een weekend op uit te trekken zodat je niet wordt afgeleid door je gezin en je werk. Je komt dan meer tot elkaar en dat kan de seks ten goede komen. Het helpt verder dus om eerlijk te zijn over wat je voelt. Ga na of je misschien geholpen bent met glijmiddel, misschien helpt dat. En meer in het algemeen? Ik ging beter met mijn overgangsklachten om door te mediteren en geregeld de buitenlucht op te zoeken. Elke ochtend joggen in het park met onze hond doet me ontzettend goed.”