Waardevolle voedingsstoffen

Rijstolie wordt gehaald uit het ‘rijstslijpmeel’, het dunne vliesje tussen de rijstkorrel en de paddy huls. Beter bekend als het zilvervlies. Dit vliesje bevat zeer waardevolle voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen en lecithine. De olie wordt zeer zorgvuldig onttrokken uit de zilvervlies.

De rijstolie wordt middels gepatenteerde fysische raffinage geproduceerd en daardoor blijven de van nature aanwezige goede voedingstoffen nog beter behouden. Zoals het unieke Gamma Oryzanol, een anti-oxidant welke alleen in rijstolie voorkomt. Deze anti-oxidant verlaagt tevens het slechte cholesterol en verhoogt het goede cholesterol in ons bloed.

Rijstolie is neutraal van geur en smaak en daardoor breed inzetbaar. Proef uw eigen ingrediënten en niet de olie. Met een rookpunt van boven 250° C is rijstolie ook zeer geschikt voor wokken en frituren.

Veelzijdig

Rijstolie is de meest gebalanceerde en veelzijdige olie met een evenwichtige verhouding in verzadigde en onverzadigde vetten. Rijstolie is een salade-, frituur- wok en bakolie ineen. Het hoge rookpunt wijst op het stabiel blijven van de olie. De licht kleverige eigenschap zorgt ervoor dat er minder olie in de producten gaat zitten, waardoor er minder calorieën worden opgenomen. Rijstolie past in een cholesterolverlagend dieet.

Gezond alternatief

Vergeleken met andere oliën is rijstolie dus veel rijker aan natuurlijke antioxidanten. Vooral de aanwezige oryzanol is een belangrijk bestandsdeel. Ook tocopherol en tocotrienol zijn natuurlijke antioxidanten. Deze stoffen beschermen het lichaam tegen ‘vrije radicalen’ zoals verontreiniging, stress en zware metalen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan de lichaamscellen.

Het feit dat rijstolie veel natuurlijke antioxidanten heeft, maakt het een zeer gezond alternatief voor bijvoorbeeld olijfolie. Het feit dat het rookpunt van rijstolie hoger ligt dan die bij andere oliën, maakt rijstolie een zeer gezonde keuze. Als een olie tot boven het rookpunt verhit wordt, komen er schadelijke stoffen vrij. Rijstolie heeft een rookpunt hoger dan de meeste andere oliën, dus komen er minder schadelijke stoffen vrij.

Productie

Rijstolie wordt gewonnen uit fysische raffinage. In dit proces worden er geen chemische stoffen gebruikt en het hele proces vindt plaats op lage temperaturen. Door dit unieke proces worden de goede componenten in de olie, zoals Vitamine E en plantensterol beter behouden dan in andere (rijst)oliën. De productie van rijstolie begint met de zilvervliezen en de kiemen van rijstkorrels, deze bevatten een kleine hoeveelheid olie. Ongeveer 15-20% van het totale gewicht is olie. Nadat de olie uit de vliezen en kiemen is onttrokken, begint het verfijningsproces. Er worden verschillende stappen doorlopen om op een uniek en gezond product uit te komen.