Wie zijn Medina en Isa?

Medina Schuurman en Isa Hoes zijn allebei al jaren actrice en op dit moment samen te zien in de serie Celblok H. Medina is daarnaast scenarioschrijfster en Isa heeft als auteur al enkele boeken op haar naam staan. In hun gezamenlijke boek Te Lijf zoeken ze manieren om leuk en fit ouder te worden.

Wanneer kwam het besef dat jullie in de overgang zijn?

Isa: “Dat mijn menstruatie ermee ophield was natuurlijk een teken, maar hoe ver ik was? Geen idee. Af en toe had ik het ’s nachts heel warm. Ik dacht dat het koorts was en een reactie op mijn drukke leven. Dat ik ook overdag op de set van die aanvallen kreeg was al gauw minder handig. Ik raakte mijn focus kwijt. Pas vorig jaar, toen Medina en ik een overgangsconsulente interviewden, hoorde ik dat ik al in de post-fase zit.”

Medina: “Ik zit meer in het begin, in de pré-fase. Al kwam ik daar pas in dat gesprek achter. Waar ik last van heb? Heb je even? Ik ben om de twee weken ongesteld, heb het warm en dan weer koud, kamp met pijnlijke gewrichten en ben soms depressief en vergeetachtig. En moe. Ik ben zó moe. Sinds vanochtend hangt er ook een soort mist in mijn hoofd.”

Isa: “Aanvankelijk denk je ‘Dan ben ik maar krakkemikkig. Jammer dan’.”

Medina: “Veel vrouwen scharen het onder een burn-out.”

Isa: “Maar al die klachten kunnen dus komen door de overgang. Na het gesprek met de consulente stonden we in tranen buiten. Natuurlijk waren we opgelucht en blij, omdat we zaken nu veel beter kunnen plaatsen. Toch is het gewoon verdrietig dat je zo’n lange tijd met die dingen rondloopt.”

Wat willen jullie met het boek Te Lijf?

Medina: “Laten zien dat er wel degelijk iets tegen die overgangsklachten valt te doen. We leven natuurlijk in andere tijden. Vrouwen worden ouder dan ooit en vaak op latere leeftijd moeder, vaak in combinatie met een drukke baan en soms een tweede carrière. En dan komt daar ineens de overgang overheen. Dat is pittig, hoor. Ik zat met opvliegers in de speeltuin. Die nieuwe tijden vereisen een ander denkframe dan we gewend zijn. Zeker omdat de overgang zo veel invloed heeft op ons gevoel, werk en relaties en we er tegelijkertijd toch zo weinig van weten. Wij zoeken manieren om zo lang mogelijk fit, happy en fysiek sterk te blijven.”

Isa: “De overgang gaat veel verder dan alleen het verlies van je vruchtbaarheid. Het is de overgang naar een andere rol. Er is meer tijd voor reflectie en er komt een andere bewustwording voor in de plaats. Je ziet bijvoorbeeld veel meer hoe belangrijk tijd met vrienden en familie is.”

Medina: “En dat je lief moet zijn voor elkaar en voor jezelf.”

Isa: “Dat laatste hebben wij nooit echt geleerd.”

Wat viel jullie op?

Medina: “Dat er nog heel veel vrouwen rondlopen die niets met hun klachten doen. Ze zijn vaak geneigd hun lot maar te dragen terwijl ze gewoon geholpen kunnen worden.”

Isa: “Er rust nog een taboe op het onderwerp. Al die klachten zijn natuurlijk ook niet sexy. Ik bedoel: vaginale droogheid, dat wíl je gewoon niet.”

Medina: “De hele maatschappij is geënt op vruchtbaarheid, jeugdigheid en schoonheid. Intuïtief kun je jezelf dan toch een beetje afgeschreven voelen als dat wegvalt. Sommige vrouwen raken zelfs hun baan kwijt door hun klachten. Of hun man. De overgang maakt je af en toe echt een bitch. Als je niet weet dat het door de overgang komt, denk je misschien ook wel dat het aan je relatie ligt.”

Wat doet de overgang nog meer?

Medina: “De hoeveelheid oestrogeen, een hormoon dat je vrolijk maakt en de huid soepel houdt, neemt af. Daarnaast schijnt het kraakbeen in je gezicht af te breken. Tja, wat doe je daaraan? Vrouwen die zichtbaar van alles aan hun gezicht hebben laten doen zijn echt een schrikbeeld voor ons. Wel ben ik heel blij met de botox in de fronsrimpel tussen mijn ogen. Als het goed is gedaan kan het echt heel mooi zijn. Het gevaar is wel dat je er verslaafd aan kan raken, maar daar ben ik mij heel erg bewust van.”

Was de overgang een issue in de omgang met jullie kinderen?

Isa: “Ik zeg thuis alles. Gelukkig hebben mijn kinderen de leeftijd dat dit kan. ‘Sorry dat ik net ontplofte, het is de overgang’, zeg ik dan. Je moet er ook echt met ze over praten.”

Medina: “Heel cool dat je dat zo doet.”

Isa: “Ja, al vragen ze nu ook vaak als ik boos ben ‘Mam, is dit nu echt of is het de overgang?’

Medina: “Ik kwam net uit een scheiding en had daarover een schuldgevoel. Ik was helemaal verkrampt. Soms deed ik kortaf tegen mijn zoontje van vijf en voelde ik mij dáár weer schuldig over. Dat werkte niet. Nu ik heb geaccepteerd dat dat korte lontje er af en toe gewoon is, voel ik me beter. Ik ben relaxter en het is veel leuker tussen hem en mij.”

Isa: “Ook zou het fijn zijn als mannen wat meer over het onderwerp weten. Dan zijn ze een beetje voorbereid.”

Medina: “In hoofdstuk zeven zoeken we uit hoe mannen stappen kunnen zetten. Mijn vader ,die na 45 jaar gescheiden te hebben geleefd van mijn moeder weer bij haar terug is, heeft dat gelezen. Ik zie nu hoe hij rekening met haar probeert te houden. Zo lief.”

Wat is jullie belangrijkste les?

Isa: “Dat er ook mooie kanten aan deze fase zitten. Niet meer menstrueren is al heel fijn. Maar naarmate je ouder wordt kan en mag je ook steeds meer jezelf zijn.”

Medina: “Klopt. Vroeger moest ik van mijzelf voldoen aan allerlei plaatjes en eisen. Dat hoeft niet meer. Ook weet ik nu: de overgang is er. Punt. Op de een of andere manier voel ik me door die acceptatie een stuk beter.”

Isa: “Bij mij werkt hormoontherapie. Ik ben vrolijker en slaap veel beter. Sommige vrouwen slikken de anticonceptiepil door om overgangsklachten te onderdrukken, maar dan krijg je veel meer hormonen binnen.”

Tips van Isa en Medina

 

  • Praat over de overgang en weet dat je niet gek bent. Je bent niet alleen.
  • Het is verleidelijk om je terug te trekken. Niet doen.
  • Probeer de overgang te accepteren. Uiteindelijk gaat het ook weer voorbij.