Geleidelijk proces

“De overgang is een heel geleidelijk proces dat vaak jaren duurt. In die periode verandert je hormoonhuishouding. Door die veranderingen kun je klachten krijgen die de ene keer nauwelijks merkbaar en de andere keer heel heftig zijn. Dat maakt het moeilijk om je te realiseren dat een klacht niet op zichzelf staat maar dat het gaat om de overgang.”

“Sommige vrouwen ervaren geen klachten en denken ineens ‘hé, wanneer was ik nou voor het laatst ongesteld’. Dat zijn de lucky few, het merendeel heeft namelijk wel klachten. Die klachten kunnen lichamelijk zijn, zoals heftig bloedverlies tijdens je menstruatie, darmklachten, pijnlijke borsten, een droge huid en een droge vagina. Maar je kunt ook psychische klachten ontwikkelen zoals vergeetachtigheid, neerslachtigheid en concentratieproblemen. Verder zijn er de bekende overgangsklachten zoals opvliegers, nachtelijk transpireren, stemmingswisselingen en slecht slapen. Alles bij elkaar kun je last hebben van wel vijftig tot zestig verschillende klachten.”

“Er wordt soms nog wat lacherig gedaan over de overgang. Dat is onterecht. De invloed van hormonen op je lichaam en op je gevoelsleven is ontzettend groot.”

Invloed op gezondheid

“Soms zijn het lichte klachten, maar klachten kunnen ook zo ernstig zijn dat je nauwelijks nog kunt functioneren. Die klachten zitten overigens absoluut niet ‘tussen de oren’ zoals sommige artsen helaas nog wel eens stellen. Veranderingen in je hormoonhuishouding hebben een grote invloed op zowel je geestelijke als je lichamelijke gezondheid. Daarbij komt dat de eierstokken als hormoonproducent een verbinding met andere hormoonproducenten zoals de bijnieren en de schildklier maken. Ook dat kan weer voor allerlei klachten zorgen.”

“De overgang heeft ook gevolgen voor je seksualiteit. Sommige vrouwen krijgen meer zin om te vrijen. Maar als je een droge vagina hebt, kan vrijen pijnlijk zijn. Je hebt bovendien vaak meer tijd nodig om in de juiste stemming te komen. Ik kan alleen maar zeggen ‘praat met je partner’. Vertel wat er met je lichaam gebeurt. Leg uit wat je voelt en hoe je je voelt. Vrijwel iedere partner heeft daar begrip voor. Die wil immers ook gewoon dat vrijen voor jou leuk en lekker is.”

Klachten verminderen

“Er zijn manieren om de klachten te verminderen. Blijven bewegen, liefst in de buitenlucht, is altijd goed. Ook je voeding is belangrijk. Bewezen is dat een Mediterraan dieet overgangsklachten kan verminderen. Mindfulness of yoga kan helpen tegen de stress. Alcohol is geen aanrader. Wat de overgang betreft, is roken nog veel slechter voor je dan je altijd al hebt gedacht. Als je rookt kom je eerder in de overgang en heb je meer en ook heftigere klachten die langer aanhouden.

“Als je goed voor jezelf zorgt, zullen klachten in veel gevallen verminderen of zelfs verdwijnen. Is dat niet het geval, ga dan naar je huisarts, een overgangsconsulent of vraag een verwijzing voor de gynaecoloog. De overgang is een natuurlijk proces waar iedere vrouw doorheen moet, maar dat wil niet zeggen dat je klachten maar voor lief hoeft te nemen. Je arts kan onderzoeken waar verbeteringen mogelijk zijn en bijvoorbeeld hormonen voorschrijven. Dat is bijna altijd effectief.”

“Hormoontherapie is, in tegenstelling tot wat vroeger werd gesteld, absoluut niet verkeerd. Uit veel gedegen wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de voordelen van hormoontherapie voor vrouwen tot zestig jaar veel groter zijn dan de nadelen. Je kwaliteit van leven verbetert, je belastbaarheid verbetert, je hebt minder kans op hart- en vaatziekten en van osteoporose. Als negatief punt is er alleen een heel kleine toename van de kans op borstkanker bij langdurig gebruik. Al met al kun je er echt veel baat bij hebben.”

Ook goed nieuws

“De overgang is overigens ook goed nieuws. Je wordt nooit meer ongesteld. Daarnaast zit je na de overgang vaak lekkerder in je vel. Je hebt carrière gemaakt. En als er kinderen zijn, zijn die vaak het huis uit en kunnen ze goed voor zichzelf zorgen. Kortom, alle tijd om van het leven te genieten.”