Ik ben altijd een actieve en vrolijke vrouw geweest tot 2015. In april van dat jaar liet ik mijn Mirena spiraal verwijderen en in september werd ik opgenomen op de gesloten psychiatrische afdeling met ernstige angst- en paniekaanvallen. Ik had een geweldig gezin en een leuke baan, alles wat mijn hartje begeerde en ik had geen idee wat er met me aan de hand was.

Op de gesloten afdeling kwamen ze tot de diagnose ‘depressie met een angst- en paniekstoornis’. Ik kon me vanaf het begin niet vinden in deze diagnose, er was volgens mij wat anders aan de hand. Nadat ik weer thuis was, liep ik de deur plat bij de huisarts, maar ook daar kwam ik niet verder. Volgens mijn huisarts had ik waarschijnlijk een burn-out. Ik moest gewoon mijn antidepressiva (AD) en mijn Oxazepam maar blijven slikken.

Ik ben zelf gaan zoeken op internet en kwam steeds bij de overgang terecht. Ik ging weer naar de huisarts, maar die wilde niet meegaan in de overgang als oorzaak van mijn klachten. Ook bij de GGZ was de overgang niet bespreekbaar. Ik moest vooral mijn medicatie blijven gebruiken, dan kwam het allemaal wel goed. Na anderhalf jaar ben ik gestopt met mijn AD omdat het niet hielp.

Toen de GGZ de behandeling wilde stoppen, heb ik een klacht ingediend en aangegeven dat het schandalig is dat de overgang zo genegeerd wordt binnen de GGZ. Mijn klacht werd gegrond verklaard en ik moest weer in behandeling worden genomen. Ik heb veel therapieën gehad en loop nu ruim 3 jaar bij de GGZ. Inmiddels wordt de overgang erkend en kijken we samen hoe ze mij zo goed mogelijk kunnen helpen. Ik slik inmiddels weer AD en ben begonnen met hormoonsuppletie.

De overgang maakt mijn lichaam en geest soms zo ziek dat ik de ondersteuning vanuit het GGZ hard nodig heb. Ik heb nu een psychiatrisch verpleegkundige, die zelf ook een zware overgang heeft gehad en daar heb ik veel steun aan. De overgang is een zwaar onderschatte periode in het leven van een vrouw. Huisartsen en ook gynaecologen hebben vaak weinig tot geen verstand van de overgang en vrouwen worden hierdoor van het kastje naar de muur gestuurd.