Liesbeth Josiassen

Eigenaar van OVER!
 

Geen gedoe meer met anticonceptie, buikpijn, hoofdpijn, stemmingswisselingen, tampons, maandverband, en alles wat daar elke maand weer bij hoorde.

De andere kant van de medaille is het gevoel van afscheid. Dat kan er bij een vrouw behoorlijk inhakken. Een kinderwens is nu echt niet meer te vervullen, jong en strak niet meer haalbaar zonder ‘spuiten en slikken’, je pubers hebben je steeds minder nodig en je eigen ouders teeds meer.

De gemiddelde levensverwachting voor onze dochters en zonen gaat richting 100 jaar. Na hun vijftigste hebben zij dus nog zo’n beetje de helft van hun leven te gaan. Een heel ander plaatje dan onze ouders, die vanaf die leeftijd de ‘middelbare leeftijd’ bereikten. Hoog tijd dus om ‘de middelbare leeftijd’ te herijken in een aantal schaamteloze stereotypen.

1. De jongere oudere

Verstandig eten en drinken, sporten en bewegen, goed slapen en openstaan voor nieuwe ervaringen zijn tijdens de overgang én daarna misschien nog wel belangrijker dan daarvoor. Je hersenen blijven daardoor namelijk nieuwe verbindingen aanmaken. En dat maakt veerkrachtiger en gelukkiger.

De mannelijke ‘jongere oudere’ zoekt de jeugd niet zelden in de liefde. De damesbladen staan er vol mee. Kan het zijn dat hij zijn gemiddeld 3 jaar jongere partner, die zo’n 5 tot 10 jaar in de overgang is, niet goed kan volgen? Hij kiest opnieuw – vaak voor een jongere vrouw. Zij kiest er na een jarenlang huwelijk juist voor om weer ‘zichzelf’ te worden.

2. De wijze

Gaat het helemaal de verkeerde kant op met de maatschappij? De wijze vrouw weet een brug te slaan tussen de verschillende generaties. Hij of zij kan goed luisteren, heeft relativeringsvermogen en humor. Op het werk is deze generatie vrouwen de backbone en het centrale geheugen van het personeelsbestand. Van groot belang dus om ervoor te zorgen dat zij arbeidsfit en vitaal zijn en blijven. Dan zijn ze in staat een brug te slaan tussen de verschillende generaties die het samen op de werkvloer moeten zien te rooien.

 Ze zijn in staat een brug te slaan tussen de verschillende generaties

3. De nostalgische

Winkelketen V&D is ten onder gegaan doordat de middelbare mannen daar dachten dat internet een gril was die wel zou overwaaien. Natuurlijk, iedereen van pakweg boven de 35 heeft wel eens een momentje van nostalgie naar die goede oude tijd. Vrouwen in de overgang krijgen daar vanwege de hormonenhussel nadrukkelijk mee te maken.

Ze kunnen ineens in huilen uitbarsten, vol verdriet over wat voorbij is en vol twijfel over wat er nog komt. Dat eerste is helder, dat tweede onzeker. Verhalen delen, horen hoe andere vrouwen en moeders dat doen en gedaan hebben, knuffels en goede gesprekken met hun partner, daar hebben vrouwen behoefte aan in deze periode.

4. De moedige

Ja, de ouderdom komt met gebreken en ja, dat gebeurt schoksgewijs. Verz(w)akking, verdroging; mensen vallen in de loop van enkele decennia langzaam uit elkaar. Minder horen en zien en hart- en vaatproblemen zijn min of meer genderneutraal. Hij krijgt te kampen met plas- en erectieproblemen en prostaatkanker, zij met baarmoeder- en borstkanker, osteoporose (breekbare botten) en depressie. Zo heeft iedereen wel wat. Wees lief voor elkaar!

5. De spiritualist

Wat is het toch met sommige middelbare vrouwen en die wazigheid in hun hoofd? Inderdaad, de hormonen! Gewoon iets van je lijf waarbij de hormoonspiegel als een bal in een flipperkast heen en weer kan schieten. Vergeetachtigheid, warrigheid en wazigheid zijn de symptomen van dat geflipper.

Waarom zijn ongekamd haar, twee verschillende sokken en een gat in zijn trui bij een man aandoenlijk en bij een vrouw pluizig? Wazig zijn over wat dagelijkse dingen kan overigens heel goed betekenen dat je hersens capaciteit nodig hebben voor belangrijke levensvragen. De remedie is dus om vrouwen niet lastig te vallen met triviale zaken, maar een goed gesprek te beginnen over andere dingen dan de kapper, vuile sokken en shoppen.

6. De omdenker

De omdenker is een pittige variant van de wijze. De omdenker heeft geleerd om van ‘ja maar’ naar ‘ja en’ te gaan. Vermijd vooral niet de – soms heftige - discussie met dit type. Maak gebruik van haar denkkracht en originaliteit. Kunnen omdenken is namelijk een future work skill, oftewel: een vaardigheid die essentieel is in een tijd waarin verandering de enige zekerheid is.