Wat is het verschil tussen een deodorant en een antitransparant?

Een deodorant voorkomt lichaamsgeur door een bacterieremmende werking en het gebruik van parfum. Deze voorkomt echter niet dat je zweet. Een antitranspirant bevat actieve bestanddelen die transpiratie verminderen. Bijgevolg blijf je droger en heb je minder last van zweetgeur.

Waarom zweten we?

Transpireren is een natuurlijk afkoelsysteem van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur op peil gehouden wordt. Zweet komt op de huid terecht en daar verdampt het. Zo worden de daaronder liggende bloedvaten afgekoeld.

Onze hersenen geven aan wanneer en in welke mate de zweetklieren aan het werk moeten. Deze klieren bevinden zich over het gehele lichaam. Er zijn eccriene klieren en apocriene klieren. Eccriene klieren regelen de lichaamstemperatuur en komen over het gehele lichaam voor met een concentratie in de voetzolen, handpalmen en in de oksel.

Apocriene klieren geven reukstoffen af en zijn de oorzaak van de bekende zweetlucht. Zij bevinden zich in bepaalde regio's van de huid, zoals in de oksel, de schaamstreek en rond de tepel. De zweetproductie in deze laatste poriën wordt bepaald door hormonale en emotionele invloeden, zoals stress, angst of opwinding.

Waarom scheiden we geur af?

De zweetklieren produceren een geurloze substantie. De klassieke transpiratiegeur is het resultaat van de tussenkomst van de bacteriën op de huid.

Voornamelijk op de okselhuid kan transpiratie niet gemakkelijk verdampen en bacteriën kunnen er zich sneller vermenigvuldigen. Deze overmatige vochtigheid en onaangename geur kan verholpen worden door het gebruik van een deodorant of antitranspirant.

Is het schadelijk om transpiratie te belemmeren met een antitranspirant?

De transpiratie onder onze oksels vertegenwoordigt slechts één procent van het totaal. Een antitranspirant heeft dus geen invloed op het vermogen om het lichaam af te koelen. Dat wordt overgenomen door de rest van het lichaam. Gelukkig betekent dat niet dat er op die plaatsen meer getranspireerd wordt.

 

Het gebruik van antitranspiranten is niet schadelijk want deze blijven op het huidoppervlak. Als ze in de poriën zouden binnendringen zouden ze maandenlang werkzaam blijven. In de loop van de dag worden de antitranspirant ingrediënten geactiveerd en geëlimineerd door het zweet, het afschilferen van de huid, het douchen enz.

Ik heb een hele gevoelige huid, kan ik wel Odorex Extra Dry gebruiken?

Voor mensen met een gevoelige huid heeft Odorex de Extra Dry crème.Deze is minder sterk geconcentreerd dan de andere Extra Dry producten en kan zelfs na het scheren worden aangebracht.

Welke deodorant kan ik het beste gebruiken nu ik in de overgang ben?

Welke deodorant je het best kan gebruiken is geheel persoonlijk en afhankelijk van de mate dat je transpireert. De ene persoon heeft veel last van zweet aanvallen tijdens de overgang en de andere persoon nauwelijks.

Odorex Extra Dry is eigenlijk altijd aan te raden, omdat je tot wel drie dagen verzekerd bent van geen transpiratie. Nu horen we vaker dat mensen het lastig vinden om de drie dagen geen deodorant te gebruiken. Veel gebruiken dan ook tussendoor een Odorex Regular deodorant spray of roller voor net dat beetje frisheid tussendoor, maar het is vooral het idee dat ze toch een deodorant hebben opgedaan omdat het simpelweg ook gewenning is.

Hoe ontstaan zweetvlekken en hoe kan ik ze het beste verwijderen?

  • Zweetvlekken:

Van zichzelf is zweet gewoon helder, maar als er zweetvlekken op je kleding ontstaan kunnen de zouten, eiwitten en vetten vlekken achter laten. Deze kun je normaal gewoon met de wasmachine weer verwijderen.

  • Gele vlekken:

Gele vlekken ontstaan als zweetplekken opdrogen en de was te lang blijft liggen of als het zweet vermengd is met antitranspirant of deodorant. Op den duur vormen het aluminium in de antitranspirant of deodorant en de zouten in het zweet een gele zweetvlek, die je er met alleen wassen in de wasmachine moeilijker uit krijgt.

  • Witte strepen:

Witte strepen ontstaan door je deodorant of antitranspirant. Sommige producten laten gemakkelijker strepen achter op kleding dan de andere.

Zo heeft Odorex een speciale invisible-lijn, die geen strepen achterlaat op kleding en de vorming van gele vlekken voorkomt. Een dubbele bescherming dus voor jou en je kleding!

Hoe kan ik het beste zweetvlekken voorkomen of verwijderen?

  • Kleding van natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen en wol zorgt ervoor dat je zweet gemakkelijker verdampt.
  • Laat je deodorant of antitranspirant eerst goed drogen voor je je kleding aandoet
  • Gebruik niet te veel antitranspirant, hierdoor kunnen gele vlekken ontstaan
  • Strijk zweetvlekken niet. Door de warmte ‘verhardt’ de vlek, waardoor je deze nog lastiger verwijderd krijgt.
  • Kleding met gele of zweetvlekken kun je het beste laten weken voor je ze in de wasmachine doet. Doe dit in een mengsel van twee delen azijn en één deel water. Let op! Doe dit niet met delicate stoffen zoals zijde en kant. Deze kun je het beste professioneel laten reinigen.
  • Als de vlekken het gevolg zijn van overmatige transpiratie kun je het beste Odorex Extra Dry proberen, deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor overmatige transpiratie.

Wat is Odorex:

Odorex Regular:

Een deodorant maskeert geurtjes, maar werkt niet tegen de transpiratie. Een anti-transpirant heeft een dubbele werking. Odorex regular heeft een compleet assortiment voor dagelijks gebruik; Sprays, rollers en mini’s voor onderweg! Odorex regular is zacht voor je huid en bevat geen alcohol.

Odorex Ultra Protect

De Ultra Protect formulering is sterker dan een reguliere deodorant. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen, die soms net dat beetje extra zekerheid nodig hebben tijdens stressvolle momenten, hoge temperaturen en sporten. Geschikt voor overmatige transpiratie, geschikt voor dagelijks gebruikt en bevat ook nog eens geen alcohol.

Odorex Extra Dry

Extra Dry heeft de sterkste werking van de Odorex deodorants. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen met overmatige transpiratie. Extra Dry stopt zweet tot wel 3 dagen! Combineer met Odorex Regular voor extra frisheid. Bevat geen alcohol en geen parfum.

 

Wordt jouw vraag hierboven niet beantwoord of nieuwsgierig naar welk product het best bij jou past? Op www.odorex.com is nog meer informatie te lezen over jouw favoriete deodorant!