Verdwenen energie en gezondheid

Toen ik 52 jaar was, kreeg ik een burn-out. Hoewel ik mij als een dweil voelde, ging ik toch op zoek naar mijn verdwenen energie en gezondheid. Ik ontdekte dat mijn hormonen niet mijn vijanden, maar juist mijn beste vriendinnen bleken te zijn! Ik leerde slim met ze samen te werken door met name mijn voeding te veranderen. Daarmee veranderde mijn hele leven.

Eerder had ik nooit kunnen bedenken dat ik mijn vaste baan zou durven opgeven, maar ik nam ontslag en startte mijn eigen bedrijf toen ik 52 jaar was. Inmiddels is mijn website, energiekevrouwenacademie.nl, het grootste Nederlandstalige platform voor vrouwen op zoek naar vitaliteit en gezondheid.

Na ons veertigste nemen onze ‘zorghormonen’ oestrogeen en oxytocine af.

Ook had ik nooit gedacht dat ik een boek zou schrijven, maar ik schreef een bestseller, Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas, toen ik 57 jaar was. Ik geloof niet meer dat onze gezondheid automatisch achteruit gaat als we boven de 40 jaar komen.

'Let-me-please-you'-hormonen

Ik geloof dat vrouwen juist dán pas in de kracht van hun leven komen! Na ons veertigste nemen onze ‘zorghormonen’ oestrogeen en oxytocine af. Amerikanen noemen dit de ‘let-me-please-you’- hormonen.

Onze neiging om ons voor alles en iedereen verantwoordelijk te voelen neemt daarmee van nature af. In plaats daarvan krijgen we relatief meer testosteron; het hormoon dat energie, zelfvertrouwen en lef geeft en aanspoort tot actie.

Wees bereid tot verandering

Ook behouden we vanaf de overgang tot onze dood hoge niveaus van twee hormonen, LH en FSH, die ook piekten bij iedere eisprong in onze maandelijks cyclus. Deze twee hormonen zorgen ervoor dat we meer naar buiten gericht zijn, op zoek naar contact en een manier om onze stem te laten horen.

De Chinese geneeskunde zegt dat vrouwen op hun zestigste opnieuw geboren worden. Wees daarom vanaf je veertigste bereid tot verandering en zet je ‘zo ben ik nu eenmaal’ bij de vuilnisbak. Dan staan de mooiste jaren van je leven je nog te wachten.