Ralph Moorman

Gezondheidscoach

Ongezonde leefstijl veroorzaakt hormonale disbalans

De overgang heeft grote invloed op hoe je je voelt en op hoe je er uit ziet. “Je huid is de spiegel van je innerlijke gezondheid”, stelt gezondheidscoach ir. Ralph Moorman die zich heeft gespecialiseerd in de invloed van leefstijl op het hormonale systeem.

Wat bedoelt u met ‘innerlijke gezondheid’?

“Als je je niet goed voelt, zie je er doorgaans ook niet goed uit. Je hebt minder energie en je toont daardoor minder energiek. Mensen zeggen wel eens ‘je straalt’. Dat stralen komt van binnenuit. Je voelt je goed, bent ontspannen, gelukkig, gezond, in vorm. Van binnen ben je gezond. En dat zie je aan de buitenkant.”

Kun je zelf zorgen dat je van binnen gezond bent?

“Daar kun je in ieder geval wel invloed op uitoefenen. Door een gezonde leefstijl ondersteun je je lichamelijke en je mentale gezondheid. Voldoende en verstandig bewegen, kiezen voor gezonde voeding, stress vermijden of in ieder geval verminderen en zorgen voor een gezonde hormoonbalans zijn allemaal onderdelen van een gezonde leefstijl. Wie gezond leeft, voelt zich beter en ziet er dus ook beter uit.”

Bij vrouwen in de overgang is de hormoonbalans verstoord. Wat zijn daarvan de gevolgen?

“De hormonen sturen allerlei processen in ons lichaam aan. Zelfs kleine veranderingen in de hormoonbalans kunnen een groot effect hebben, ook op je huid. Tijdens de overgang is er sprake van grote veranderingen. Na de menopauze, als je lichaam minder oestrogeen aanmaakt, wordt je huid droger en neemt de elasticiteit af. Dat effect wordt vergroot doordat ook je progesteronniveau in die periode sterk afneemt.

Progesteron stimuleert de werking van de schildklier. Des te minder progesteron, des te trager de werking van de schildklier. En ook dat zorgt voor een drogere huid. Daarnaast kun je ook nog last krijgen van pukkeltjes omdat het mannelijke hormoon testosteron meer invloed krijgt door het dalen van de vrouwelijke tegenhanger oestrogeen.”

Hoe kun je als vrouw in de overgang de effecten van die disbalans verminderen?

“Eet gevarieerd. Verminder de hoeveelheid suiker in je voeding, eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Verder moet wat je eet ook bij jou als persoon passen. Je moet het kunnen verteren en verdragen. Koolhydraten zijn niet per definitie slecht. Zo zitten ze in kristalsuiker maar ook in producten als zilvervliesrijst.

Wanneer je koolhydraten eet, zorg er dan wel voor dat je tegelijkertijd ook vezels binnen krijgt. Bij zilvervliesrijst zitten die vezels in de rijst. Kies je voor witte rijst, dan kun je door daarbij veel groente te eten ook voldoende vezels binnenkrijgen. Bovendien, wat veel mensen niet weten, is dat wanneer je olijfolie toevoegt aan bijvoorbeeld witte rijst dan maak je van snelle koolhydraten trage koolhydraten. Koolhydraten in combinatie met vezels en vetten zijn dus prima.”

Zijn er nog andere zaken die huidproblemen kunnen verergeren?

“Stress verergert overgangsklachten. Dat komt door cortisol, het stresshormoon dat in de bijnierschors wordt gemaakt. Als sprake is van chronische stress dan leidt ook de werking van het vrouwelijke progesteron hier onder, waardoor overgangsklachten verergeren. Verder versnelt de huidveroudering en neemt de ontstekingsactiviteit toe. Het hormonale systeem is ontworpen voor acute stress, maar weet zich met chronische stress geen raad.”

Een gezonde leefstijl, daar kun je voor kiezen en iets aan doen. Maar stress komt van buitenaf. Hoe kun je je stressniveau verlagen?

“Aan de omstandigheden waardoor je stress ervaart, kun je meestal niets veranderen. Wel kun je iets doen aan de manier waarop je ermee omgaat. Daarvoor hebben de meeste mensen wel professionele hulp nodig. Goede coaching kan je helpen om je reactie op stressvolle gebeurtenissen te veranderen waardoor je je beter gaat voelen en er uiteindelijk ook beter uitziet. Een belangrijke vraag die je jezelf nu al kunt stellen is: Welke dingen geven mij energie en welke kosten mij energie?”

Hoe zit het met jouw hormoonbalans? Doen hier de test: https://www.dehormoonfactor.nl/#startpakket